PROCES-VERBAL
încheiat în data de 09 iulie 2025, în cadrul ședinței Consiliului Federal al Federației Române de Atletism
Data: 09 iulie 2025
Ora: 11:00
Locul desfășurării: Sediul FRA și pe platforma webex – online
I. Deschiderea ședinței și prezența
Ședința Consiliului Federal al Federației Române de Atletism a fost deschisă de către Secretarul General al FRA, domnul Inocențiu Voinea, care a procedat la apelul nominal al membrilor Consiliului Federal.
Au fost prezenți următorii membri:
Constantina Diță – Președinte – prezentă
Inocențiu Voinea – Secretar General – prezent
Grasu Nicoleta – Vicepreședinte – prezentă
Larion Alin – Vicepreședinte – absent
Călin Mircea – Vicepreședinte – prezent online
Alexe Cristina Ioana – Vicepreședinte – prezentă online
Drăgomir Lenuța – prezentă
Enescu Răzvan – prezent online
Orza Olimpiu Cristian – prezent
Andrei Florin – prezent online
Terpezean Alexandru – prezent
Olah Robert – prezent online
Nacu Constantin – prezent online
Mazăran Octavian – prezent online
Staicu Sorin – prezent online
Iorga Nicolae – prezent online
Gherase Tudorel – prezent online
Herman Vasile – absent
Ille Ana Claudia – prezentă online
Sandu Nicolae – prezent online
Tănase Stamule – absent
Întrunindu-se un număr de 18 membri din totalul celor 21, s-a constatat îndeplinirea cvorumului statutar necesar pentru desfășurarea ședinței și adoptarea de hotărâri.
II. Aprobarea Ordinii de zi
Președintele Federației, doamna Constantina Diță, a adresat un scurt mesaj introductiv, prezetând-o pe doamna Ana-Maria Șintie delegatul Agenței Naționale pentru Sport.
Ulterior, Secretarul General, domnul Inocențiu Voinea, a prezentat ordinea de zi,după cum uremează:
- Hotărâre privind lărgirea Lotului Olimpic constituit în ședința din data de 15.05.2025.
- Hotărâre privind stabilirea criteriilor de recompensare a personalului care participă indirect la realizarea performanței sportive
- Hotărâre privind stabilirea criteriilor de selecție pentru participarea la Campionatul Mondial pentru Seniori, 13-21.09.2025- Tokyo/Japonia
În urma votului, ordinea de zi, , a fost aprobată în unanimitate de către membrii Consiliului Federal.
III. Dezbaterea punctelor de pe ordinea de zi:
- Proiect de Hotărâre privind lărgirea Lotului Olimpic constituit în ședința din data de 15.05.2025.
În cadrul dezbaterii acestui punct , doamna președintă Constantina Diță a precizat că, în legătură cu proiectul de Hotărâre propus , a fost prezentă la sediul COSR împreună cu domnul Secretar General, unde au propus includerea a încă 7 sportivi în lotul olimpic.
Având în vedere că, până în prezent, nu a fost primită finanțarea necesară, au considerat oportun să solicite suplimentarea listei.De asemenea, după cum se observa, în lista propusă se regăsește și sportivul Novac Alexandru. În prezent, așteptăm rezultatele investigațiilor medicale efectuate. Din informațiile primite, sportivul a fost consultat și colectivul mediacl COSR.
În funcție de concluziile medicale care urmează să ne fie comunicate, se va decide dacă sportivul va continua pregătirea în cadrul lotului sau va fi retras.
În continuare domnul secretar general, formulează amendamentul privind retragerea domnului dr. Ghica Costin din listă..
Ulterior, întregul, Proiect de Hotărâre privind lărgirea Lotului Olimpic constituit în ședința din data de 15.05.2025 în forma amendată, a fost adoptat în unanimitate.
- Proiect de Hotărâre privind stabilirea criteriilor de recompensare a personalului care participă indirect la realizarea performanței sportive
În cadrul dezbaterii acestui punct de pe ordinea de zi, a intervenit domnul Călin Mircea, care a solicitat clarificări privind beneficiarii recompenselor menționate în hotărâre. A subliniat că, în mod normal, acordarea acestor recompense ar trebui să se bazeze pe prevederile HG 1447 și pe sarcinile de serviciu prevăzute în contractul individual de muncă al fiecărui angajat.
A intervenit domnul Secretar General, care a arătat că pe lângă HG 1447, va trebui să existe și criterii clare și transparente pentru acordarea recompenselor, astfel încât să fie recunoscută și munca angajaților care contribuie indirect la realizarea performanțelor sportive.
În continuare, a intervenit reprezentantul ANS doamna Ana Maria Șintie, care a subliniat că Legea salarizării unitare se aplică și în cazul federațiilor sportive și că este esențial să se stabilească o metodologie unitară și obiectivă de evaluare a personalului. Criteriile de evaluare trebuie să fie corelate cu prevederile din Codul Muncii, Legea salarizării, fișa postului și contribuțiile individuale ale fiecărui angajat. Numai astfel recompensele pot fi acordate într-un mod echitabil și justificat.
Totodată, doamna Ana-Maria Șintie a subliniat necesitatea actualizării fișelor de post, astfel încât să includă atribuțiile specifice ale fiecărui angajat, pentru ca fiecare persoană să cunoască în mod clar responsabilitățile ce îi revin.
Proiectul de hotărâre a fost prezentat membrilor Consiliului Federal, fără a fi formulate amendamente, proiectul a fost supus votului si aprobat cu 14 voturi pentru, 2 abțineri, 1 vot împotrivă și o persoană nu a votat.
- Proiect de Hotărâre privind stabilirea criteriilor de selecție pentru participarea la Campionatul Mondial pentru Seniori, 13-21.09.2025- Tokyo/Japonia
Proiectul de hotărâre a fost prezentat membrilor Consiliului Federal, fără a fi formulate amendamente, proiectul a fost supus votului și aprobat în unanimitate.
IV. Încheierea ședinței
După dezbaterea tuturor punctelor de pe ordinea de zi, doamna președintă a Federației Române de Atletism, Constantina Diță, i-a dat cuvântul doamnei Ana Maria Șintie. Aceasta a precizat că a observat frecvența ridicată a ședințelor Consiliului Federal și că înțelege dificultățile generate de desfășurarea acestora în format online. A subliniat necesitatea îmbunătățirii calităților tehnice acestor reuniuni și și-a exprimat nemulțumirea față de apariția în spațiul public a unor articole nefavorabile. În acest context, a evidențiat importanța unei comunicări mai eficiente, atât verbale, cât și în formă scrisă, în interiorul și în exteriorul Federației.
Totodată, regretă faptul că nu sunt prezenți fizic toți membrii Consiliului Federal la ședință, dar ține să-i felicite pe toți cei implicați pentru eforturile depuse. Le-a urat mult succes în activitate, dorindu-le să rămână alături de Federația Română de Atletism și să contribuie la obținerea unor rezultate valoroase.
Mai departe, doamna președintă Constantina Diță a mulțumit membrilor Consiliului Federal pentru participarea activă și sprijinul acordat în luarea deciziilor importante pentru desfășurarea activității Federației Române de Aletism. A precizat și faptul că își dorește să facă performanță și să ajungă cât mai sus. Totodată, a menționat că, deși sunt criticați, în viitor își dorește ca această echipă a federație să facă ceea ce trebuie. „Mergem înainte, facem ce trebuie să facem.” A spus că pe viitor ședințele Consiliului Federal ar putea avea loc și în alte locații din țară.
La final, dl. Secretar General a ținut să menționeze că traversăm o era digitală la care contribuie la o abordare mai democratică a proceselor decizionale conferind o mai mare legitimitate hotărârilor adoptate cu un număr mai larg de membri. Ședințele online oferă posibilitatea tuturor membrilor de a fi prezenți, iar frecvența mai ridicată a acestor ședințe a fost determinată de dorința de a respecta întotdeauna statutul Federației Române de Atletism. A subliniat că realitatea actuală ne impune să fim mai rapizi în luarea deciziilor.
Ședința Consiliului Federal al FRA din data de 09.07.2025 s-a încheiat la ora 14:00.
Procesul-verbal a fost semnat de către membrii prezenți fizic.
Pentru membrii care au participat online, se va atașa prezentului proces-verbal lista de prezență și exportul voturilor exprimate în platforma Webex, ca parte integrantă a documentului.
Redactat de:
Găman Teodora-Alexandra
HOTĂRÂREA nr. 1/ 09 iulie 2025
privind
Lărgirea Lotului Olimpic constituit în ședința din data de 15.05.2025
În temeiul Art. 53, alin 1, lit. k) și n) din Statutul FRA,
HOTĂRĂȘTE:
Art. 1. Se aprobă lărgirea Lotului Olimpic constituit în ședința din data de 15.05.2025
SPORTIVI
- Ghelber Bianca Florentina
- Taloș Andreea Elena
- Rotaru-Kotmann Alina
- Miklos Andreea
- Dringo Mihai Sorin
- Firfirică Alin Alexandru
- Novac Alexandru Mihăiță
COLECTIV TEHNIC ANTRENORI
- Țermure Ana Mirela
- Costache Virgil
- Corucle Mihai
- Eșanu Cristin
- Olah Robert
- Agachi Teodoru
- Melinte Mihaela
Alături de antrenori va fi adăugat în componența colectivului tehnic personalul medical (medic, maseur, kinetoterapeut, psiholog, etc. ), cu care sportivii vor lucra.
Consiliul Federal,
prin
Președinte, Secretar General,
Constantina Diță Inocențiu Voinea
HOTĂRÂREA nr. 2/ 09 iulie 2025
privind
Stabilirea criteriilor de recompensare a personalului care participă indirect la realizarea performanței sportive
Având în vedere obiectivele de performanță sportivă pe care FRA le vizează, este necesară implementarea unor standarde ridicate a activității profesionale a personalului care perticipă în mod indirect la performanța sportivă.
În temeiul Art. 53 lit a) și b), pentru îndeplinirea atribuțiilor prevăzute la Art. 54 lit. e) și Art. 55 lit e) din Statut, Consiliul Federal.
HOTĂRĂȘTE:
Art. 1. Se aprobă criteriile de recompensare a personalului care participă indirect la realizarea performanței sportive, după cum urmeaza:
1 Evaluarea activității personalului care participă în mod indirect la realizarea performanței sportive se va face în baza unei fișe de evaluare având 5 paliere (nesatisfăcător / satisfăcător / bine / foarte bine / excelent) și următorii indicatori calitativi.
- Productivitatea muncii– eficiență în realizarea lucrurilor, în raport cu cerințele de timp și costuri;
- Calitatea muncii – aderarea la un anumit standard al calității muncii stabilit în cadrul departamentul sau al companiei;
- Inițiativa angajatului – capacitatea de a acționa fără ajutorul sau insistența altora;
- Munca în echipă – modul în care angajatul își desfășoară activitatea în cadrul unei echipe, pentru a produce rezultatul dorit;
- Abilitatea de a rezolva probleme – procesul de găsire a unei modalități de a rezolva cu succes o situație sau o problemă dificilă.
- Abilități de comunicare eficienta – Modul în care angajatul își transmite cunoștințele și gândurile, pune întrebări și ține cont de informațiile primite de la ceilalți colegi;
- Progresul profesional – Analizează dacă angajatul și-a atins obiectivele stabilite, dacă a acumulat cunoștințe noi, dacă a dobândit alte abilitati profesionale între timp;
- Adaptabilitate – Se referă la modul în care angajatul gestionează schimbările, dacă este receptiv la idei noi, și în ce măsură are capacitatea de a-și adapta stilul de lucru la o nouă situație;
- Planificare și organizare – Cât este de organizat angajatul în activitatea zilnică? În ce măsură știe să-și prioritizeze sarcinile pe termen scurt și pe termen lung? Cât de eficient își gestionează timpul pentru a respecta termenele limită?
2 Premierile sau alte forme de recompensare a performaței în activitatea profesională desfășurată sau în legătură cu participarea la realizarea performnței sportive vor fi făcute ținînd cont de fișele de evaluare anuale, realizate în baza Art. 55 lit. e) din Statut.
Consiliul Federal,
prin
Președinte, Secretar General,
Constantina Diță Inocențiu Voinea
HOTĂRÂREA nr. 3/ 09 iulie 2025
privind
Stabilirea criteriilor de selecție pentru participarea la Campionatul Mondial pentru Seniori, 13-21.09.2025- Tokyo/Japonia
În temeiul Art. 53, alin 1, lit. j), k), l) și n) din Statutul FRA,
HOTĂRĂȘTE:
Art. 1 Se aprobă criteriile de selecție pentru participarea la Campionatul Mondial pentru Seniori, 13-21.09.2025- Tokyo/Japonia după cum urmează:
- Selecția pentru sportivii care vor participa la C.M. de Seniori de la Tokyo/Japonia, se va face în baza performanțelor realizate de atleți, cu respectarea regulilor impuse de W.A. (realizarea standardului de participare sau în baza world ranking-ului, în intervalul de timp specific fiecărei grupe de probe).
- Selecția antrenorilor se realizează în funcție de poziționarea sportivilor pregătiți de aceștia în ierarhia mondială, precum și de necesitatea asigurării unei asistențe tehnice adecvate în toate probele în care România are reprezentare.
Consiliul Federal,
prin
Președinte, Secretar General,
Constantina Diță Inocențiu Voinea