Stiri Recente

Un psiholog se alătură echipei FRA

Rafinarea pregătirii sportivilor impune în ziua de astăzi colaborarea din timp a antrenorilor și a medicilor cu psihologii specializați în sport.
Lucrurile au evoluat și o echipă completă, multidisciplinară este acum alcătuită din specialiști formați în ani de studii și practică, în care fiecare contribuie cu expertiza proprie, colaborînd pentru a obține maximul de performanță al fiecărui sportiv luat ca individ unic, ceea ce susține succesul în marile competiții.

Pentru o astfel de echipă completă, se alătură Federației Române de Atletism, Simona Grigore, psiholog clinician cu competențe de intervenție în psihologia sportului, psihoterapeut cu formare integrativă în cadrul școlii de tip masteral româno-britanic, A.R.P.I. și formator certificat, cu o experiență de pese 12 ani în lucrul cu oamenii.
Oferirea de asistență psihologică de specialitate se face în timp, alături de tot ceea ce presupune antrenamentul fizic, nutriție și recuperare medicală.

Prezența psihologului nu mai confundată este atît de des cu cea a psihiatrului.
Oamenii înțeleg acum că sprijinul psihologic nu presupune că ne adresăm unor deficiențe sau unei boli psihice, ci presupune asistență si suport pentru maximizarea potențialului fiecărui sportiv.
În lumea evoluată, psihoterapia specializată în sport, este asul din mînecă.

Stim că sportivii, alături de antrenori, parcurg un drum lung, format din multe ore de antrenamente, sacrificii și epuizare – mai ales fizică, dar și psihică. Performanţele presupun multă muncă, iar organismul este solicitat excesiv.

Psihologia sportului – începînd cu gestionarea emoțiilor pre-competiționale și competiționale până la depășirea blocajelor, continuând cu antrenamentul mental și chiar tehnici de creștere a gradului de suportabilitate a durerii în urma diverselor traume fizice – este un mare plus și un adjuvant important în performanța sportivă.
Pentru a spori rezistența la efort sau durere, pregătirea psihică a sportivilor e un factor marcant în structura și strategia antrenamentului, mai ales că tot ce face sportivul trece prima dată prin mintea lui, raportat la voință, atitudine și emoții.

Apoi urmează pregătirea fizică, tehnică, tactică și doar un grad mare de motivație și de efort îl menține pe sportiv într-un proces foarte intens de pregătire.
Studiile de psihologie au relevat că gîndurile influențează modul de comportare a individului, iar felul lui de interpretare hotărăște tipul de reacții, pozitive sau negative, sigure sau nesigure.

Acestea au dovedit că, prin antrenamentul mental, cînd un sportiv își imaginează o mișcare din antrenamentul său fizic, conectat fiind la un aparat de monitorizare a bătăilor inimii, ce relevă aparatul este că se produc aceleași unde ca atunci cînd sportivul execută mișcarea. Și din punct de vedere neurologic se evidențiază parcursul antrenamentului mental pe electroencefalogramă.
Prin susţinere şi cunoaştere, se pot depăşi limitele fizice, psihice și de mediu și se poate atinge maximul de performanță.

Psiholog Simona Grigore oferă suport psihologic și antrenament mental în cadrul Federației Române de Atletism și va fi alături de sportivi și antrenori, pe tot parcursul evoluției lor.