Stiri Recente

România, la Mondialele de la Doha: patru prezențe în finale și multe speranțe pentru JO Tokyo 2020!

Campionatele Mondiale de atletism în aer liber pentru seniori de la Doha s-au încheiat duminică seara, 6 octombrie 2019, odată cu disputarea ultimelor finale.
A fost o ediție la care România a avut zece sportivi prezenți, iar patru dintre ei au evoluat în finale: Alin Firfirică – locul 4 la disc, Alina Rotaru – locul 6 la lungime, Narcis Mihăilă – locul 10 la 50km marș și Andreea Panțuroiu – locul 11 la triplusalt.

În clasamentul pe puncte al CM Doha 2019, România s-a clasat pe locul 42, cu 8 puncte. Pe aceeași poziție au mai terminat: Algeria, Cehia, Ecuador și Noua Zeelandă. Țara noastră a depășit în clasamentul realizat de IAAF țări precum Grecia, Finlanda, Irlanda, Bulgaria sau Danemarca.
Primele trei poziții în clasamentul pe puncte arată astfel: 1. SUA – 310, 2. Kenya – 122, 3. Jamaica – 115.
În clasamentul pe medalii, podiumul arată în felul următor: 1. SUA – 29 (14 aur, 11 argint, 4 bronz), 2. Kenya – 11 (5 aur, 2 argint, 4 bronz), 3. Jamaica – 12 (3 aur, 5 argint, 4 bronz).

Chiar dacă nu au cucerit nicio medalie la Doha, atleții români au arătat că au valoare, că au capacitatea de se bate cu sportivii de top aist lumii și ne îndeptățesc să sperăm la o evoluție foarte bună la Jocurile Olimpice de la Tokyo, de anul viitor.

Daniela Stanciu (înălțime), Florentina Iusco (lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Narcis Mihăilă (50 km mars), Andrei Gag (greutate), Andreea Panțuroiu (triplusalt), Alin Firfirică (disc), Alexandru Novac (suliță), Alina Rotaru (lungime) și Bianca Ghelber (ciocan) sunt cei zece atleți care au reprezentat România la competiția din Qatar.

Alin Firfirică – locul 4 la disc!

La doar 23 de ani, atletul Alin Firfirică a obținut luni seara, 30 septembrie 2019, cel mai bun rezultat al delegației României la Campionatul Mondial de atletism în aer liber de la Doha. Pe Khalifa Internațional Stadium de la Doha, sportivul pregătit Daniela Costian sa ocupat poziția a patra în finala de la aruncarea discului cu o aruncare de 66,46 metri, la doar 37 de centimetri de podium.
În finala de la disc, Alin a fost depășit de Daniel Stahl (Suedia) – 67,59 m, Fedrick Dacres (Jamaica) – 66,94 m și Lukas Weisshaidinger (Austria) – 66,82 m.

Alina Rotaru – locul 6 la lungime!

Alina Rotaru s-a clasat pe locul 6 în finala feminină de la săritura în lungime. Legitimată la CSM București, Alina Rotaru a sărit duminică seara, 6 octombrie 2019, 6,71 m, performanță care i-a adus în final clasarea pe locul al șaselea. Podiumul probei feminine la săritura în lungime la Campionatul Mondial de atletism în aer liber de la Doha a arătat astfel: 1. Malaika Mihambo (Germania) – 7,30 m, 2. Maryna Bekh-Romanchuk (Ucraina) – 6,92 m, 3. Ese Brume (Nigeria) – 6,91 m.

Narcis Mihăilă – locul 10 la 50 km marș!

Pe 28 septembrie, prezent printre cei 46 de mășăluitori care și-au obținut dreptul de participare, Narcis Mihăilă s-a clasat pe locul 10, fiind cronometrat în 4h13:56, elevul antrenorului Octavian Măzăran reușind un parcurs aproape fără greșeală. Și aceasta în condițiile în care nu mai puțin de 18 concurenți au abandonat, printre care și deținătorul recordului mondial, câștigătorul ediției precedente de la Londra, francezul Yohann Diniz. Se adaugă și patru descalificări.
Pentru prima oară în istoria CM, titlul a revenit unui japonez, Yusuke Suzuki (4h04:20) care a condus cap-coadă această istovitoare cursă. Medaliile de argint și bronz au revenit portughezului Joao Vieiria (unul din veteranii probei, în vârstă de 43 de ani – 4h04:59), respectiv, canadianului Evan Dunfee (4h05:02).

Andreea Panțuroiu – locul 11 la triplusalt!

Prezentă pentru prima oară într-o finală mondială în aer liber de seniori, după un sezon „sărac” în concursuri din cauza unei accidentări survenite chiar înaintea Europenelor de sală, Andreea Panțuroiu (antrenor Mihaela Nicoară, legitimată la CSM București) s-a clasat pe cea de-a 11-a poziție la triplusalt. Ea a reușit din prima încercare 14,07 m, celelalte două sărituri fiind depășite.
Pe podium s-au urcat galonata Yulimar Rojas (Venezuela – 15,37 m), Shanieka Ricketts (Jamaica – 14,92 m) și Catherine Ibarguen (Columbia – 14,73 m).