
România, în top-ul continental după Europenele de Tineret (U23) de la Gavle
Ieri, 14 iulie, s-au stins luminile în stadionul din Gavle (Suedia), care, timp de patru zile, a fost gazda Campionatelor Europene rezervate tineretului (U23), ediția cu numărul 12.
Fiind reprezentată de 29 de atleți (19 la masculin și 10 la feminin), România a cucerit trei medalii, dintre care una de argint, prin sulițașul Alexandru Novac (CSM București, antrenor Manu Petre) și două de bronz, câștigate de către Claudia Prisecaru (CSM Focșani 2007 – 3.000 m obs, antrenor Cristian Orza) și Andrea Miklos (CSM București, antrenor Magdolna Kanizsay). Se adaugă două locuri 5 – Georgiana Aniței, triplusalt (SCM Bacău-CSM București, antrenor Doina Anton) și Răzvan Grecu, triplusalt (CS Farul Constanța, antrenor Daniel Cojocaru), un loc 7, prin Dorin Rusu, 10.000 m (CSM Dorna Vatra Dornei) și două clasări pe poziția a 8-a – Marina Baboi, 200 m (SCM Gloria Buzău, antrenor Doina Voinea) și Florin Vișan, triplusalt (CS Farul Constanța, antrenor Carmen Bota).
Așadar, s-a îndeplinit obiectivul propus inițial de către FRA (una-două medalii, două-trei clasări între locurile 4-8), ba mai mult, a fost depășit!
În clasamentul pe medalii, România a ocupat locul 21, la egalitate cu Olanda, pe poziția 19 fiind Cehia și Ungaria, cu numai două medalii, dar ambele de argint, dintr-un total de 29 de țări care s-au putut bucura cu astfel de trofee. Podiumul a aparținut Germaniei, cu 21 de medalii (9-6-6), urmată de către Polonia 12 (6-3-3) și Franța 17 (5-6-6).
În ierarhia continentală pe puncte, stăm mult mai bine! România este pe locul 14, dintr-un total de 40 de națiuni care au obținut clasări în primii opt, cu 31 de puncte. Și a depășit țări cu mare tradiție în „ovalul magic” ca Irlanda, Finlanda, Cehia, Grecia, Norvegia, Danemarca, Portugalia, Bulgaria sau Austria.
Primele clasate au fost Germania (202 pct), Franța (158,50 pct), Marea Britanie (147 pct) și Polonia (128 pct).
Fără dubii, marea revelație a întrecerii este Polonia, care, de ani de zile, urcă „step by step” în top-urile europene și mondiale. Și unul dintre factorii care au concurat la această ascensiune, este faptul că au avut curajul și competența să organizeze multe competiții de mare anvergură internațională, dezvoltând o bază de excepție, la Bydgoszcz. Printre altele, aici au avut loc primele Mondiale ale cadeților, în anul 1999, iar, după aceea, orașul polonez nu a mai lipsit de pe harta marilor întreceri atletice.
În acest context, trebuie salutată inițiativa Federației Române de Atletism, prin președintele Florin Florea, prin care România și-a depus candidatura pentru organizarea Europenelor de tineret (U23), în anul 2023, la Cluj-Napoca.