Stiri Recente

România are 10 atleți calificați la Jocurile Olimpice

Federația Română de Atletism va trimite una dintre cele mai valoroase delegații de sportivi în echipa ce va reprezenta țara noastră la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
După ani de muncă și antrenamente intense, la cea mai importantă competiție sportivă a lumii, România va avea 10 atleți.

Florentina-Costina Iușco (25 de ani) a fost al treilea sportiv român care a obținut biletele pentru JO de la Tokyo (după înotătorul Robert Glință și tirista Laura Coman) în proba de săritura în lungime. Florentina Iușco a obținut calificarea în vara lui 2019 la Campionatele Internaționale ale României și speră ca la Tokyo să atingă vârful de formă și să depășească pragul psihologic de 7 m, în finala probei. Este legitimată la LPS Cetate Deva, antrenată de Nicolae Alexe, deține un SB de 6,73 m și un PB de 6,92 m.

 

Claudia-Mihaela Bobocea (29 de ani) a obținut standardul de participare în proba de 1.500 m încă din iulie 2019, într-o cursă desfășurată la Londra, din cadrul circuitului World Athletics „Diamond League”. Alergătoarea legitimată la CSA Steaua București și antrenată de Valentin Anghel se află la o a doua participare la Jocurile Olimpice, după Rio de Janeiro, unde a alergat 800 m. Deține un PB de 4:01,31 și un SB de 4:06,97 și speră ca la Tokyo să acceadă în faza finală a probei.


Alina Rotaru-Kottmann (28 de ani) se află la a doua participare la Jocurile Olimpice după cele din 2016, la săritura în lungime, reușind baremul de accedere la Tokyo în vara lui 2019, an în care a stabilit și cea mai bună performanță personală cu 6,91 m, la concursul de la Hanauerland-Spiele de la Freistett (Germania). Alina se antrenează în Germania, cu Mihai Corucle și este legitimată la CSA Steaua București. Rezultatele anterioare îi dau speranțe că o să ajungă în finala probei. Deține un SB de 6,52 m.

 

Daniela Stanciu (34 de ani) este singura atletă (săritura în înălțime) care este antrenată de o medaliată olimpică, Oana Pantelimon, bronz la aceeași probă, la JO Sydney 2000. Daniela, legitimată la CSA Steaua București și-a asigurat biletul de Tokyo din vara lui 2019 și deține un PB de 1,96 m. La recent încheiatele Campionate Europene pe echipe Liga I, și-a îmbunătățit cea mai bună performanță a sezonului, cu 1,92 m. Concursul olimpic va fi extrem de dificil pentru ea, fiind absolut necesar să se autodepășească pentru a spera la o calificare în faza finală a competiției.

 

Alin-Alexandru Firfirică (26 de ani) a fost cel mai bine plasat atlet român la ultimele Campionate Mondiale în aer liber, Doha – 2019, locul patru la aruncarea discului, fiind creditat de către specialiști cu șanse reale de a accede pe podiumul de premiere la Jocuri. A îndeplinit standardul de calificare în septembrie 2019. Este legitimat la CSA Steaua București, avându-l ca antrenor pe Teodor Agachi. Cea mai bună performanță personală măsoară 67,32 m, în timp ce în acest sezon a realizat 65,43 m.

 

Andrei-Rareș Toader (24 de ani) este cel din urmă atlet român care a reușit accederea la jocurile Olimpice prin realizarea baremului, performanță realizată luna trecută, când a stabilit un nou record național la aruncarea greutății, cu 21,29 m. Este legitimat la CS Dinamo București, fiind antrenat de către Sorin Tirichiță. Având în vedere evoluția ascendentă din această vară, specialiștii îl creditează cu șanse de a ajunge în finală.

Marius Cocioran (38 de ani) este veteranul echipei tricolore, calificat pentru a treia oară la Jocurile Olimpice, după Londra (2012) și Rio de Janeiro (2016), prin poziția în clasamentul mondial, în dificila probă de 50 km marș. Deținător al recordului național, cu cea mai bună performanță personală a sezonului, 3h55:29, este legitimat la CSM Reșița și antrenat de Octavian Măzăran. Speră la o clasare în primii 10 la Tokyo.

Alexandru-Mihăiță Novac (24 de ani) a fost nevoit să aștepte până la închiderea listei de calificare ca să-și vadă visul cu ochii: participarea la Jocurile Olimpice în proba de aruncarea suliței. Mai exact, s-a calificat prin locul ocupat în clasamentul mondial. Este legitimat la CSM București și antrenat de Mihaela Melinte. Are în palmares un PB de 86,37 m, iar în acest sezon a reușit 81,31 m. În timpul care i-a rămas până la Jocuri, trebuie să-și atingă vârful de formă pentru a putea spera într-o accedere în faza finală a competiției.

Bianca-Florentina Ghelber (31 de ani) se află la a doua participare la Jocurile Olimpice, după Londra 2012, în proba de aruncarea ciocanului. Este legitimată la SCM Bacău-CSA Steaua București, fiind antrenată de o fostă campioană și recordmană mondială a probei, Mihaela Melinte. Speră într-o revenire în elita lumii la Jocuri. Deține un PB de 73,52 m, în timp ce în acest sezon a reușit 71,97 m. S-a calificat la poziția ocupată în clasamentul mondial.


Andrea Miklos (22 de ani) deși este mezina delegației tricolore atletice a mai bifat o ediție a Jocurilor Olimpice, cea din 2016, în proba feminină de ștafetă 4X400 m. De această dată, s-a calificat în urma locului ocupat în clasamentul mondial, în proba de 400 m. Este antrenată de către Magdolna Kanizsay și este legitimată la CSM București. Deține un PB de 52,07, iar în acest sezon în aer liber nu a alergat, fiind accidentată. Are un SB înregistrat indoor la Campionatele Balcanice de sală, 51,92. Țintește să ajungă cel puțin în faza semifinalelor acestei probe.