Stiri Recente

Rareș Toader: “Sănătatea primează și nimic nu ar trebui să fie mai presus în această perioadă!”

Atletul Rareș Toader (23 de ani) a avut un start de 2020 excelent. Campion național de sală la finalul lunii februarie, în proba de aruncarea greutății, cu o aruncare de 20,79 m, sportivul legitimat la CSM Ploiești își vede amânat deocamdată visul de a obține biletul pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Pandemia de coronavirus a blocat toate competițiile sportive pentru moment, în competiția supremă din Japonia a fost amânată pentru 2021. În aceste condiții, Rareș s-a retras acasă, la Călimănești, alături de familie. Face zilnic exerciții de menținere și speră ca măcar Europene de la Paris, de la finalul lunii august, să se dispute.
Între două antrenamente, sportivul pregătit de antrenorul Sorin Tirichiță, a răspuns la câteva întrebări în exclusivitate pentru site-ul oficial al Federației Române de Atletism.

Ce face în această perioadă atletul Rareș Toader?
Momentan mă aflu la domiciliul meu din Călimanești, în județul Vâlcea, și încerc să îmi procur materialele necesare pentru a mă menține în formă.

Cât de tare te afectează faptul că nu te poți pregăti în condiții normale și că nu poti participa la competiții?
Sunt destul de afectat, la fel cum sunt și ceilalți colegi din lotul olimpic. Cu toate acestea încerc să fac cât mai multă mișcare, în condițiile date.

Cum privești amânarea JO de la Tokyo pentru 2021?
Din punctul meu de vedere, consider că s-a luat decizia cea mai bună. Sănătatea primează și nimic nu ar trebui să fie mai presus în această perioadă. Strict personal, amânarea mă avantajează prin prisma vârstei. Până în 2021 voi avea timp să mai acumulez experiență și, cu o pregătire excelentă, voi putea să mă prezint în cele mai bune condiții în fața rivalilor de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Care este cea mai mare dorință a ta pentru acest an?
Cel mai mult îmi doresc să nu se amâne și Campionatul European de la Paris. Mă aștept și la o astfel de veste, dar mi-aș dori tare mult să concurez în Franța la finalul acestei veri.

Dar cea mai mare temere?
Nu  m-am mai confruntat cu această situație până acum. Este ciudat să nu mă pot pregati în condiții optime. Dar am învățat să am rabdare pentru a gestiona situația cât mai bine. Sper să treacă repede această stare.

Care este obiectivul tău pentru 2021?
În primul rând îmi doresc să revenim cu toții cât mai repede la concursuri. Suntem cu toții confuzi și cu sufletul la gură. Dacă pentru 2020 aveam o țintă ridicată, cu siguranță în 2021 îmi doresc să realizez lucruri mărețe.