Stiri Recente

Punct final al Europenelor de la Munchen

Ieri seară (21 august), după o săptămână de întreceri, pe „Olympiastadion” din Munchen, s-a încheiat cea de-a 26-a ediție a Campionatelor Europene în aer liber, rezervată seniorilor. O ediție care, cel puțin pentru noi, va intra în istorie. Și aceasta pentru că, după 20 de ani, tot pe același stadion olimpic din Capitala Bavariei, Bianca Ghelber (antrenor Mihaela Melinte) câștiga pentru România mult dorita medalie de aur, la aruncarea ciocanului. Trofeu care ne-a adus un onorant loc 19 în clasamentul pe națiuni. Într-un an de foc, „aglomerare” determinată de pandemia cu Covid 19, în care s-au derulat nu mai puțin de trei competiții de anvergură și mă refer la Mondialele de sală, cele în aer liber, plus aceste întreceri continentale. Ultimele două fiind despărțite de aproximativ o lună. O provocare în egală măsură pentru antrenori și sportivi, cunoscut fiind faptul ca în acest interval de timp este destul de greu să atingi două vârfuri de formă. Mai ales când  în planul de pregătire există și obiectivul obținerii calificării!

Este poate motivul pentru care mai mulți atleți europeni au trebuit să aleagă între cele două concursuri. Revenind în acest sens la clasamentul pe medalii, dacă nu este nici o surpriză „podiumul”, adică Germania (16 7-7-2), Marea Britanie (20 6-6-8), Spania (10 4-3-3), clasarea Franței pe locul 22 și a Cehiei pe 24, stârnește uimire. Multe perturbări, așadar, la care ar trebui să adăugăm și că ne mai despart doar doi ani de Jocurile Olimpice de la Paris, iar marile puteri atletice ale lumii sunt în schimbare de „garnituri”. Pe repede înainte, ciclul olimpic fiind de această dată de doar trei ani.

Din cei 21 de atleți (9 la feminin și 12 la masculin) care ne-au reprezentat, au mai punctat în finale Claudia Prisecaru (antrenor Cristian Orza), a șasea la 3000 m obs, Alin Firfirică (antrenor Teodor Agachi), poziția a șaptea la aruncarea discului și Andreea Talpoș (antrenor Virgil Costache), locul opt la triplusalt.

#atletism   #CampionateEuropene #FRA