Stiri Recente

Prezentare sportivilor de la CM Doha 2019. Alexandru Novac (3): “Mondialele reprezintă un vis frumos!”

Exceptând Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale în aer liber reprezintă cea mai importantă competiție pentru un atlet. Atunci când se apucă de atletism, sau de orice alt sport, visul fiecărui copil este să îți reprezinte țara la cel puțin o ediție de Campionat Mondial pentru seniori. Iar anul acesta, 10 atleți din țara noastră ne vor reprezenta și vor avea șansa de a scrie istorie la Campionatul Mondial în aer liber de la Doha (Qatar), din perioada 27 septembrie – 6 octombrie.

Daniela Stanciu (înălțime), Florentina Iusco (lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Narcis Mihăilă (50 km mars), Andrei Gag (greutate), Andreea Panțuroiu (triplusalt), Alin Firfirică (disc), Alexandru Novac (suliță), Alina Rotaru (lungime) și Bianca Ghelber (ciocan) sunt cei zece sportivi care au obținut biletele pentru Mondiale.

Timp de zece zile, site-ul oficial al Federației Române de Atletism – www.fra.ro – vă va prezenta portretele celor care vor încerca să obțină rezultate dintre cele mai bune la Campionatul Mondial în aer liber de la Doha.

Azi, 18 septembrie 2019, vom vorbi despre Alexandru Novac (suliță). Legitimat la CSM București, Alexandru a avut o vară excelentă în 2019. Totul a început la Cluj Napoca, acolo unde atletul român a stabilit un nou record al Internaționalelor României în proba de suliță, cu 83,42 m, aruncare care i-a adus și biletul pentru Campionatul Mondial de seniori în aer liber de la Doha.
Odată realizat acest deziderat, Alexandru și-a continuat vara cu o medalie de argint la Campionatele Europene de tineret de la Gavle, cu o aruncare de 81,75 m. Au urmat Naționalele de la Pitești și o serie de concursuri internaționale în Europa, acolo unde sportivul în vârstă de 22 de ani a pregătit participarea la Mondialele de la Doha.

“Îmi doream foarte mult să obțin calificarea pentru Mondialele de la Doha. Am avut putine emoții la începutul anului, dar am știut că trebuie să muncesc mult pentru a-mi îndeplini obiectivul. În 2017 am participat pentru prima dată la un Campionat Mondial de seniori și a fost ceva uimito. Acum fiind puțin mai mare, merg la Doha cu un singur gând: să mă autodepășesc. Mondialele reprezintă un vis frumos. E incredibil să concurezi într-o arena plină cu 80.000 de oameni în tribune”, a declarat Alexandru Novac pentru site-ul oficial al Federației Române de Atletism.
Întrebat ce își propune să realizeze în Qatar, sportivul român a declarat: “Obiectivul meu la Doha este de a intra ]n finala de 12 și, poate, de a realiza baremul olimpic! Anul acesta a fost unul exceptional. Până acum am reușit o medalie la Campionatul European de tineret și calificarea la Mondialele de seniori de la Doha!”

Campionatul Mondial de Atletism în aer liber ajunge la Doha (Qatar) la ediția cu numărul 17. Organizat pentru prima dată 1983, Campionatul Mondial s-a desfășurat la început odată la patru ani, iar din 1991 are loc din doi în doi ani. Prima ediție a avut loc la Helsinki (Finlanda), iar ediția următoare, din 2021, va avea loc la Eugene (SUA), în perioada 6-15 august.

ALEXANDRU NOVAC
Data nașterii: 24.03.1997
Club: CSM București
Antrenor: Manu Petre
Probă: suliță
P.B. – 86,37 m
S.B. – 83,42 m