Stiri Recente

Loturile României pentru Campionatul European de Atletism pe Echipe Liga 1, 19-20 iunie Cluj Arena

Campionatul European pe echipe este o competiție continentală cu o istorie îndelungată care, de-a lungul vremii, a suferit mai multe modificări. Titulatura a căpătat-o de abia în anul 2009, prin transformarea „Cupei Europei de vară” și impunerea unui alt regulament.

Până în acel moment, se alcătuiau clasamente diferite pentru team-urile masculine, respectiv, feminine, fără o ierarhie generală pe națiuni, așa că, se putea întâmpla ca respectivele formații să concureze separat, în funcție de Liga în care evoluau. Este și cazul echipelor tricolore!

Singurul moment din istoria atletismului românesc în care cele două echipe au concurat împreună în Superligă a fost în anul 1994, la Birmingham (Marea Britanie), dar, din nefericire, ambele au retrogradat. Cu un an înainte, adică în 1993, concurând la Roma, echipa națională feminină reușise cea mai bună clasare de până atunci, locul 2 în această grupă valorică de elită. Rezultat reeditat șase ani mai târziu, la Paris. Acestea au fost, de fapt, cele mai valoroase clasări românești în cadrul întrecerii. Printre protagoniste: Gabriela Szabo, Ionela Tîrlea, Mihaela Melinte, Nicoleta Grasu, Monica Iagăr sau Oana Pantelimon. Din anul 2009, de când se elaborează un clasament general, România a evoluat exclusiv în Liga I.

Loturile României pentru Campionatul European de Atletism pe Echipe Liga 1

Alcătuirea echipei reprezentative a avut la bază selecția din cadrul Campionatelor Naționale rezervate seniorilor și tineretului, competiție desfășurată la începutul lunii iunie, pe ”Cluj Arena”. Absențele notabile de la competiția din 19-20 iunie sunt cele ale Claudiei Bobocea, în proba de 1.500 m, ea antrenându-se în Portugalia și având ca obiectiv o prezență cât mai valoroasă la Jocurile Olimpice de la Tokyo și Alinei Rotaru Kottmann (săritura în lungime). Și ea e calificată la JO, dar la Naționale a reclamat o contractură musculară, fiind obligată să abandoneze, titlul revenindu-i Florentinei Iușco. Se antrenează în Germania.

La Cluj-Napoca, vom putea vedea „la treabă” cel mai valoros lot de care dispunem la ora actuală. Cu 10 zile înainte ca lista calificaților pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo să se închidă (29 iunie), pe pista clujeană se vor întrece patru dintre tricolorii participanți la Olimpiadă: Daniela Stanciu, Florentina Iușco, Alin Firfirică și Rareș Toader.

Lotul feminin are următoarea componență: Marina Baboi (100 m, 200 m), Adina Cîrciogel (400 m), Sanda Belgyan (400 mg), Florina Ștefana – Pierdevară (800 m), Talida Sfârghiu (1.500 m), Claudia Prisăcaru (3.000 m), Ancuța Bobocel (5.000 m), Anamaria Nesteriuc (100 mg), Adelina Panaet (3.000 m obs), Florentina Iușco (săritura în lungime), Daniela Stanciu (săritura în înălțime), Cristina Bujin (triplusalt), Andreea Drăgan (săritura cu prăjina), Andreea Apachiței (aruncarea greutății), Andreea Lungu (aruncarea discului), Bianca Ghelber – Perie (aruncarea ciocanului), Ioana Plăvan (aruncarea suliței), Ana Maria Roșianu, Roxana Ene, Rebeca Ciocan (4×100 m), Sanda Belgyan, Adina Cîrciogel, Larisa Talpiș, Bianca Anton (4X400 m).

Lotul masculin este format din: Petre Rezmiveș (100 m), Alin Anton (200 m), Mihai Pâslaru (400 m), Cristian Voicu (800 m), Dorin Rusu (1.500 m), Ilie Corneschi (3.000 m), Nicolae Soare (5.000 m), Cosmin Dumitrache (110 mg), Andrei Stefana (3.000 m obs), Vlad Dulcescu (400 mg), Gabriel Bitan (săritura în lungime), Claudiu Lăzărică (săritura în înălțime), Alexandru Tache (triplusalt), Andrei Deliu (săritura cu prăjina), Rareș Toader (aruncarea greutății), Alin Firfirică (aruncarea discului), Mihăiță Micu (aruncarea ciocanului), Alexandru Novac (aruncarea suliței), Valentin Tănase, Cristian Roiban, Marius Țone (4X100 m), Mihai Dringo, Remus Niculiță, Adrian Bondoc (4X400 m).

Evenimentul se va desfășura cu sprijinul unor parteneri care au înțeles să fie alături de atletismul românesc. “La Nestlé, ne-am luat un angajament ferm pentru o viață mai sănătoasă și mai frumoasă pentru oameni de toate vârstele. Ne concentrăm pe inițiative care promovează nevoia unui stil de viață și a unei diete echilibrate, în care activitatea fizică este esențială pentru un corp și o minte sănătoasă. Este o onoare pentru Nestlé Romania să susțină Campionatul European de Atletism pe Echipe Liga 1 și să lucrăm împreună cu Federația Română de Atletism pentru un viitor mai sănătos al comunității noastre”, a declarat Leszek Wacirz, Country Manager Nestlé Romania, principalul partener al competiției.