Stiri Recente

Lord Sebastian Coe, la conferința de presă: “Mă bucur că o astfel de competiție are loc după o perioadă extrem de dificilă, pe un stadion spectaculos!”

Asociația Balcanică a Federațiilor de Atletism, în colaborare cu Federația Română de Atletism, organizează astăzi și mâine, 19 și 20 septembrie 2020, întrecerile Campionatelor Balcanice de Atletism pentru seniori în aer liber, ediția a 73-a.

Competiția a început de dimineață, cu primele probe de decatlon și heptatlon, dar primul eveniment important al zilei a fost conferința de presă la care au luat parte Lord Sebastian Coe – președintele World Athletics, Dobromir Karamarinovpreședintele Balkan Athletics și președintele interimar al European Athletics, Ionuț Stroe – ministrul tineretului și sportului, și Florin Florea – președintele Federației Române de Atletism.

Iată cele mai importante declarații făcute dimineață de cele patru personalități:

Lord Sebastian Coe: “Mulțumesc mult pentru invitația de a fi prezent la acest eveniment. E o plăcere să fiu alături de domnul ministru (n.r. – Ionuț Stroe) pentru că noi, cei din lumea atletismului, înțelegem importanța apropierii față de guverne, de cei care sprijină sportul. Nu pot să nu fiu bucuros că-l am aproape și pe domnul Dobromir Karamarinov, care nu-mi este doar un bun prieten, dar și o persoană care conduce Balkan Athletics într-o direcție nouă și pozitivă. Aici, la Campionatul Balcanic se află 12 echipe cu atleți foarte buni și nu pot decât să mă bucur că o astfel de competiție are loc după o perioadă extrem de dificilă, pe un stadion spectaculos precum acesta. Atleții au fost puternic afectați de această pandemie și e responsabilitatea noastră să îi ajutăm să revină în condiții de siguranță la antrenamente, dar și la competiții.”

Dobromir Karamarinov: Sunt mândru că după o perioadă foarte dificilă, familia atletismului balcanic este aici, la Cluj, împreună! Sunt mândru că sunt alături de acești oameni minunați, Lord Sebastian Coe, domnul ministru (n.r. – Ionuț Stroe) și de Florin Florea, care conduce excelent Federația Română de Atletism. Iar orașul Cluj ne arată cum se ajunge pas cu pas la a găzdui competiții de top. Am început anul trecut cu Balcaniada de juniori, continuăm acum cu Balcaniada de seniori și cred că peste câteva săptămâni vom auzi anunțul că orașul Cluj va găzdui anul viitor Campionatul European pe echipe, liga 1. Și îmi doresc ca peste alți doi ani să venim aici la Campionatul European de juniori 1!”

Florin Florea: “Mulțumesc domnului Sebastian Coe, domnului Dobromir Karamarinov și domnului Ionuț Stroe pentru prezența dumnealor la Cluj Napoca în aceste zile. Mulțumesc tuturor celor care sunt lângă mine și care m-au sprijinit în organizarea acestei competiții. Mulțumesc atleților prezenți la Cluj și sunt convins că vom asista la un adevărat regal sportiv. Mi-aș dori că în viitorul imediat, în opt-zece ani, ca România să organizeze un Campionat European de seniori! Pentru asta am început deja să muncim și ar fi cea mai mare realizare a Federației Române de Atletism, la nivel de organizare!”

Ionuț Stroe: “Mă bucur nespus că putem continua tradiția atletismului românesc. Mă bucur că avem oaspeți de onoare din străinătate la Cluj, iar acest lucru certifică faptul că, aici, în România, putem să organizăm evenimente importante de atletism. E minunat că în România are loc cel mai important eveniment de atletism din Europa, după perioada de pandemie, cu participarea a aproape 300 de sportivi din 12 țări. Sper ca în cel mai scurt timp să avem spectatori din nou în tribune, pentru a-i încuraja pe acești campioni. Suntem alături de Federația Română de Atletism și ne angajăm ferm în a organiza aici Campionatul European pe echipe, liga 1, în 2021, și Campionatul European de juniori 1, în 2023.”

Țările participante la această competiție sunt următoarele: Bulgaria, Ucraina, Armenia, Republica Moldova, Serbia, Muntenegru, Kosovo, Macedonia, Turcia, Bosnia și Herțegovina, România și Croația.

România va fi reprezentată la această competiție de o delegației formată din 64 de atleți (28 la feminin și 36 la masculin), în frunte cu patru dintre cei cinci sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo: Alin Firfirică (disc), Florentina Iusco (lungime), Claudia Bobocea (1.500 m) și Daniela Stanciu (înălțime).
Lotul complet al României poate fi văzut AICI.

Din cauza restricțiilor impuse de autorități, cauzate de pandemia de coronavirus, competiția se va disputa FĂRĂ SPECTATORI.

Programul final al competiției poate fi văzut AICI.