Stiri Recente

La Mulți Ani, Anișoara Cușmir-Stanciu!

Campioana olimpică la săritura în lungime, Anișoara Cușmir-Stanciu, actualul președinte al Federației Române de Atletism,  împlinește astăzi o frumoasă vârstă, prilej cu care colegii și prietenii îi urează multă sănătate, împliniri și bucurii alături de cei dragi!

Născută la Brăila, Anișoara Cușmir-Stanciu a început atletismul la vârsta de 10 ani, iar adevăratele performanțe au venit după numai un an de zile de când a fost preluată de către regretatul antrenor emerit Ioan Moroiu. Apogeul carierei l-a atins în 1984, când a devenit campioană olimpică, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, culminând cu momentul în care a stabilit recordul mondial la Internaționalele României, cu o încercare care a măsurat 7,43 m. În palmaresul marii noastre atlete se mai află şi medaliile de argint la Campionatele Mondiale (1983) și la cele continentale (1982). Din nefericire, a fost nevoită să se retragă din „ovalul magic” la doar 22 de ani, din motive medicale. A stabilit patru recorduri mondiale, în aer liber și este Maestră a sportului (1980) și Maestră emerită a sportului (1982).

Antrenor la lotul naţional (1994) şi la Clubul „Steaua” Bucureşti (din 1987), a pregătit, între alţii, pe Bogdan Tudor (cu două selecții la Jocurile Olimpice, deținător al recordului național la săritura în lungime în aer liber), Dănuţ – Marian Simion, Angelica Badea etc. Asociaţia Presei Sportive a desemnat-o „Cea mai bună sportivă română a anului 1983”. Membră a Comitetului Olimpic Român (1994 – 2002). Distinsă cu Ordinul Naţional „Pentru Merit / în grad de Ofiţer” (2000) şi Ordinul „Meritul Sportiv / clasa    I ” (2004).