Stiri Recente

Jocurile Europene la start!

Mâine (17 iunie), dis de dimineață, lotul nostru de atletism care va participa la Jocurile Europene „Cracovia Malopolska 2023” va decola spre Polonia. În perioada 20-22 iunie, la Chorzow, se va desfășura Campionatul continental pe echipe seniori, parte a acestui eveniment sportiv multisport.  România va participa cu 38 de atleți (18 feminin, 20 masculin), în cadrul celei de-a doua divizii valorice.

Atletismul a fost inclus în programul Jocurilor Europene încă de la prima ediție – Baku 2015, doar că întrecerile respective au contat pentru liga a III-a  a Campionatelor Europene pe echipe, cea din urmă grupă valorică. La Jocurile Europene de la Minsk, din 2019, competiția atletică s-a disputat într-un format nou, program numit „Dynamic New Athletics (DNA)”. Team-urile s-au concurat în cadrul a șapte probe individuale (patru la feminin și trei la masculin). Așadar, senioarele și-au măsurat forțele la 100 m, 100 m g, săritura în lungime și arucarea suliței, în timp ce atleții s-au întrecut la 100 m, 110 m g și săritura în înălțime. Acestor probe individuale li s-au adăugat două ștafete: 4×400 m mixt și hunt mixt 200 m, 400 m, 600 m, 800 m.

Tricolorii au participat pentru prima dată la Jocurilor Europene la Minsk, dar echipa noastră a ratat promovarea în semifinale. Cele mai bune rezultate la individual le-au obținut Florentina Costina Iușco (săritura în lungime) și Mihai Donisan (săritura în înălțime), ambii clasați pe locul 4.

La Jocurile Europene „Cracovia Malopolska 2023”, concursul are statut de Campionate Europene pe echipe, competiție planificată inițial să aibă loc la Madrid, dar mutată ulterior în Polonia, potrivit unui acord comun între „European Athletics” și Comitetul Olimpic European (EOC). Pentru prima dată în istoria Jocurilor Europene, la întreceri vor participa echipe din toate grupele valorice. Primele trei zile sunt rezervate atleților din diviziile a II-a și a III-a, în timp ce în ultimele trei va avea loc lupta elitelor, pentru titlul european. Distribuția și ordinea echipelor s-a bazat pe rezultatele obținute la Campionatele Europene de atletism pe echipe din anul 2021.

Astfel, componența diviziilor Campionatelor Europene de atletism pe echipe pentru 2023 este următoarea:  Divizia 1 (elita) – Polonia, Italia, Marea Britanie, Germania, Spania, Franța, Portugalia, Cehia, Țările de Jos, Elveția, Turcia, Finlanda, Suedia, Grecia, Belgia, Norvegia;

Divizia a 2-a: România, Estonia, Ungaria, Danemarca, Slovenia, Lituania, Bulgaria, Slovacia, Letonia, Croația, Islanda, Serbia, Cipru, Republica Moldova, Ucraina, Luxemburg;

Divizia a 3-a: Bosnia și Herțegovina, Malta, Muntenegru, Georgia, Armenia, Andorra, Republica Macedonia de Nord, San Marino, Albania, AASSE (Asociația Atletică a Statelor Mici ale Europei), Azerbaidjan, Kosovo, Austria, Irlanda, Israel.

Mult succes!

Hai România!