Stiri Recente

Interviu dublu cu doi dintre performerii anului 2019: Alin Firfirică și Cristina Simion

Alin Firfirică (disc) și Cristina Simion (alergare montană) sunt doi dintre atleții care și-au lăsat puternic amprenta pe anul 2019 prin rezultatele obținute.

Profesioniști 100%, dedicați, valoroși și extrem de ambițioși, Alin și Cristina au demonstrat anul acesta că atletismul românesc produce în continuare campioni, OAMENI de o înaltă ținută și, prin tot ceea ce a făcut până acum, ne îndreptățesc să privim cu mare încredere spre 2020!
Acum, la final an, departamentul de comunicare al Federației Române de Atletism oferă tututor iubitorilor atletismului un dublu interviu cu Alin Firfirică și Cristina Simion.

Ce înseamnă pentru tine România?

Cristina Simion: Oamenii dragi de lângă mine – familia, colegii, antrenorii, managerii, fanii. Toți aceștia reprezintă, în primul rând, pentru mine România.

Alin Firfirică: România este țara în care m-am născut. O țară cu nenumărate resurse, dar care are nevoie de oameni care doresc cu adevărat să foloseasca aceste resurse în beneficiul ei.

Care este motivația pentru face faci sport de performanță?

Cristina Simion: Poate ca aș fi putut să reușesc în multe alte domenii, însă sportul – atletismul – m-a ales la momentul potrivit! Nu am știut de la început ce înseamnă viața de sportive, dar m-am adaptat…și dacă faci un lucru, atunci trebuie să-l faci cu temeinicie și ambiție, dincolo de eforturi și sacrificii. Satisfacția rezultatelor obținute în competiții este motivația care îmi dă puterea de a “lupta” cu pista, cu șoseaua sau cu traseele munților! Si, nu în ultimul rând, bucuria și satisfactia pe care o aduc prin rezultatele mele tuturor celor ce îmi sunt alături!

Alin Firfirică: Cu toții ne alegem câte un drum și avem dorință de afirmare. Făcând parte dintr-o familie de sportivi, eu am urmat acest drum și încerc să fiu cel mai bun în domeniul ales de mine. Aș putea spune că una din cele mai importante motivații ale mele este faptul că îmi doresc să le fac cadou părinților mei o medalie olimpică.

Cea mai mare satisfacție a ta ca și sportiv a fost…

Cristina Simion: Desigur, cea mai mare realizare a mea de până acum a fost titlul de campioană mondială obținut în Argentina.

Alin Firfirică: Îmi doresc să particip la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice ca și sportiv, iar cea mai mare satisfacție de până acum este îndeplinirea baremului pentru Jocurile de la Tokyo.

Ce reprezintă pentru tine faptul că în 2019 ai reușit să urci pe podium la competiții internaționale de prim rang?

Cristina Simion: În primul rând, mulțumirea personală că am confirmat prin performanță la cel mai înalt nivel anii de muncă asiduă. De asemenea, sunt fericită ca am adus înca o medalie pentru România și pentru clubul Steaua!

Alin Firfirică: În momentul în care urci pe podium te întâlnești cu sentimentul de mândrie, atât pentru tine, cât și pentru țara ta și, totodată, te bucuri de faptul că a meritat fiecare secundă din pregătirea ta.

Care sunt principalele trei calitați ale tale, ca și sportiv?

Cristina Simion: Nu ar trebui să se afle aceste lucruri…tenacitatea, ambiția, răutatea, în sensul pozitiv.

Alin Firfirica: Eu nu renunt niciodată. Sunt o persoană încăpățânată, iar acest lucru ajută în sport. Sunt o persoană competitivă, indiferent de nivelul competiției, mă simt în largul meu și port cu mine peste tot dorința de afirmare. Iar cea mai importantă calitate consider că este faptul că sportul se află pe primul loc în viața mea.

Dar, ca și om?

Cristina Simion: Cred că dorința de a fi normală într-o lume normală, respectul și recunoașterea valorilor, oricare ar fi ele, si din oricare domeniu ar fi acestea.

Alin Firfirică: Consider că sunt o persoană sinceră și spun mereu adevărul. Nu vorbesc oamenii pe la spate, prefer să le spun ceea ce am de zis direct în față, indiferent de consecințe. Iar încă o calitate pe care o am, și care a ajuns destul de rară în lumea în care trăim, este faptul ca sunt OM!

Care a fost cel mai bun moment al tău din 2019?

Cristina Simion: Momentul în care la Angostura, la Campionatul Mondial, le-am ajuns și depășit pe sportivele din fața mea!

Alin Firfirică: Per total, anul 2019 a fost extraordinar de bun și mi-a adus multe momente de excepție. Am reușit să adaug medalii importante în palmaresul meu, am reușit să fac baremul pentru J.O de la Tokyo, nu am avut probleme de sănătate, am fost ferit de accidentări și m-am putut antrena la capacitate maximă.

Dar cel mai dificil?

Cristina Simion: Momentul în care la Angostura, la Campionatul Mondial, am preluat pe ultimii kilometri conducerea cursei!

Alin Firfirică: Nu am avut niciun moment dificil în acest an.

Ce crezi că ar trebui să îmbunătățești la tine, ca și sportiv?

Cristina Simion: Relația cu mine însumi. Trebuie să lucrez ceva mai mult la pregătire psihologică.

Alin Firfirică: Sunt o persoană care analizează foarte multe acțiuni și gesturi ale oamenilor cu care intru în contact, iar acest lucru mă consumă destul de mult și mă afectează pe plan sportiv. Sper să reușesc să rezolv acest minus și sunt sigur că voi avea de câștigat atât pe plan sportiv, cât și ca om.

Care este marele tău țel pentru 2020?

Cristina Simion: Îmi doresc să iau parte la competiții de anvergură și să demonstrez că titlul de campioană mondială nu este o întâmplare, ci rezultatul unei pregatiri sportive de top. Sper să fiu sănătoasă și să-mi realizez programul de antrenament.

Alin Firfirică: Să urc pe podiumul de la Jocurile Olimpice.