Stiri Recente

Interviu cu Marian Oprea: „Îi felicit pe toți atleții și colaboratorii lor pentru calificarea la aceste Europene! Le doresc mult succes și încredere în propriile forțe!”

Vicecampionul olimpic Marian Oprea (38 de ani) a câștigat ultima medalie la Campionatele Europene de sală, de bronz, la triplusalt, la Praga în 2015. Anterior, în aceeași competiție, tot pe cea de-a treia treaptă a podiumului se urcase Florentina Marincu Iușco, la săritura în lungime.
La debutul celei de-a 36-a ediții a întrecerii continentale, de la Torun (Polonia) i-am solicitat, în exclusivitate pentru site-ul oficial al Federației Române de Atletism (www.fra.ro),  un scurt interviu „Struțului”, cum este poreclit, cel care de curând a îmbrățișat cariera de antrenor.

Tu și Florentina Iușco sunteți ultimii atleti români medaliați la Campionatele Europene indoor (Praga 2015). În același timp, este cel din urmă trofeu internațional din cariera ta. Ce semnificație are pentru tine, acum, la o distanță de șase ani?
Lungimista Florentina Marinacu Iușco este încă în activitate la nivel înalt. Participă la această competiție. Într-un mod oarecum ciudat, nu sunt atât de nostalgic când vine vorba de rezultatele pe care le-am obținut. Era datoria sportivului, a struțului (porecla lui Marian Oprea – n.n)! Pot spune că mă bucur pentru că am putut contribui cu ceva la cultura atletismului românesc. Pe de altă parte însă, este regretabil că trebuie să treacă așa mult timp pentru a se putea câștiga din nou o medalie la un campionat similar.

De un an de zile ne confruntăm cu această pandemie, care a lovit serios și lumea sportului, în general, a atletismului, în special. De fapt, ne aflăm în fața primului eveniment atletic major, după un an, având în vedere că în 2020 toate întrecerile au fost amânate.  Cum vezi și în calitate de antrenor, de această dată, reintrarea pe un făgaș aproape de normalitate?
Nu știu în ce măsură se poate vorbi de sport și mai ales de performanță, având în vedere dinamica întregii lumi în ultimul an. Cred ca este un lucru minunat că se pot organiza aceste Campionate Europene indoor, în contextul în care toate competițiile mari la nivel internațional au fost amânate anul trecut. Nu cred că reintrarea în normalitate face obiectivul perioadei imediat următoare, dacă vorbim de impactul crizei pe care încă o traversam. De asemenea, competițiile sportive sunt tot mai puține și se desfășoară cu anumite restricții, ceea ce va avea impact asupra performanțelor.
Din perspectiva antrenorului, cred că o mai mare implicare, o mai bună colaborare și organizare, ne vor ajuta sa ne adaptăm cât mai rapid și eficient.

De astăzi și până duminică, la Torun (Polonia), se va desfășura cea de-a 36-a ediție a Campionatelor Europene de sală, unde România participă cu 15 atleți. Ce mesaj ai pentru ei?
Îi felicit pe toți atleții și colaboratorii lor pentru calificarea la acest CE, după un an foarte dificil. Le doresc mult succes și încredere în propriile forțe!
FOTO: Getty Images