Stiri Recente

Interviu cu Alin Firfirică, cel mai bun atlet român la Mondialele de la Doha: ”Sunt mândru de ceea ce am realizat pentru țara mea!”

La doar 23 de ani, atletul Alin Firfirică a obținut luni seara, 30 septembrie 2019, cel mai bun rezultat al delegației României la Campionatul Mondial de atletism în aer liber de la Doha.
Pe Khalifa Internațional Stadium de la Doha, sportivul pregătit Daniela Costian sa ocupat poziția a patra în finala de la aruncarea discului cu o aruncare de 66,46 metri, la doar 37 de centimetri de podium.
În finala de la disc, Alin a fost depășit de Daniel Stahl (Suedia) – 67,59 m, Fedrick Dacres (Jamaica) – 66,94 m și Lukas Weisshaidinger (Austria) – 66,82 m.
După prima parte a concursului, Alin s-a clasat pe locul 4, poziție pe care a rămas până la final. Sportivul de la clubul Steaua București a aruncat astfel: 63,94 m; x; 66,46 m; 65,19 m; 64,95 m; 64,16 m.

La această ediție a Campionatului Mondial de atletism în aer liber, România a avut patru sportivi în finale: Alin Firfirică – locul 4 la disc, Alina Rotaru – locul 6 la lungime, Narcis Mihăilă – locul 10 la 50km marș și Andreea Panțuroiu – locul 11 la triplusalt.

La finalul aventurii la Doha, Alin Firfirică a acordat un amplu interviu pentru site-ul oficial al Federației Române de Atletism. Sportivul în vârstă de 23 de ani ne-a dezvăluit ce a făcut în seara dinaintea finalei, ce reprezintă pentru el locul 4 de la Doha și … ce își dorește de la Moș Crăciun!

Cum ai caracteriza orașul Doha? Ce și-a plăcut și ce nu ți-a plăcut la el?
Mi-am format o idee foarte bună despre acest oraș. Primul lucru care m-a impresionat, imediat ce am ajuns, au fost zgârie-norii ridicați sub diferite forme, unul mai frumos decât celălalt. Doha este un oraș în plină dezvoltare. Se vede faptul că au început pregătirile pentru Campionatul Mondial de fotbal din 2022. Cel mai greu lucru la sosirea în această țară este acomodarea la clima de aici. În momentul în care am coborat din avion am crezut că mă topesc când am simțit temperatura de 40 de grade și o umiditate de 80%.

Cum au fost prima ta zi în Doha?
Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns la Doha a fost să mă ocup de refacerea pentru competiție. Adică am stat într-un bazin cu apă rece și gheață. Credeți-mă că este o senzație uimitoare să stai într-un astfel de bazin când afară sunt 40 de grade.

Ce ai mâncat inainte de finală?
Cu toate că ne-au fost puse la dispoziție două săli mari cu bufet suedez, unde mancarea era foarte bună, a trebuit să mănânc doar ceea ce știam că îmi priește. Nu este recomandat să încerci lucruri noi înaintea unui concurs, mai ales la Mondiale.

Câte ore ai dormit în noaptea dinaintea finalei și ce ai visat?
Seara dinaintea finalei a fost destul de interesantă pentru că m-am pus în pat la ora 22, iar după două ore de foit în pat, m-am îmbrăcat și am ieșit la o plimbare. Seara este destul de plăcut afară la Doha, pot spune că aerul este respirabil. Cred că am adormit în jur de ora două dimineața. Nici timp de visat nu mi-a rămas… Norocul meu a fost că am avut proba seara și am avut timp să completez orele de somn la prânz.

Am văzut că ai primit foarte multe mesaje de încurajare înaintea finale. A fost vreunul care te-a marcat?
Nu pot spune că m-a marcat un mesaj anume. Orice mesaj este binevenit și înseamnă foarte mult pentru mine. Este un sentiment plăcut să vezi că oamenii apreciază ceea ce fac și că sunt alături de mine înaintea unei competiții. Mi-am format un obicei în a-mi citi mesajele înainte de concursuri și de a-mi încărca astfel bateriile.

Când ai realizat ca ai reușit un rezultat formidabil pentru România la Doha?
Am realizat acest lucru abia ziua următoare finalei. Concursul de pe Khalifa Internațional Stadium s-a terminat la ora 22:30 și am ajuns în camera de hotel foarte târziu. Odată cu bucuria realizării acestei performanțe au venit și gândurile care m-au măcinat pentru că, într-adevăr, am fost foarte aproape de medalie. Dar cum am mai spus, acest lucru îl voi folosi ca motivație în pregătirea ce urmează pentru Jocurile Olimpice.

Ce reprezintă pentru tine locul 4 la aceste Mondiale?
Ținând cont că sunt tânăr, iar acesta a fost primul meu Campionat Mondial de seniori, acest loc patru înseamnă foarte mult pentru mine și pentru munca depusă și îmi aduce un sentiment de mândrie pentru familie și pentru țara mea.

Ce vrei să îți aducă Moș Crăciun?
Ce aș vrea să îmi aducă Moș Crăciun? Foarte interesantă întrebarea. Nu pot să îmi doresc decât sănătate și liniste sufletească pentru a putea să pregătesc sezonul greu care urmează. Eventual să-mi aducă și patru anvelope de iarnă…dacă tot este darnic! 🙂