Stiri Recente

Gazda Europenelor, orașul Torun este un superb muzeu în aer liber

Campionatele Europene de atletism în sală au loc în acest an în Polonia, la Torun, în perioada 4-7 martie, acolo unde delegația României a ajuns de aseară. Orașul Toruń, cu peisajul său gotic impresionant ,a devenit locul de desfășurare a sute de concerte, expoziții, spectacole de teatru și evenimente sportive care au loc pe tot parcursul anului.

Torun, ale cărui porți deschise, la fel ca cele din creasta orașului, îi invită pe toți cei care doresc să facă descoperiri și realizări artistice de mărimea lui Nicolaus Copernic, astronomul care „a oprit soarele și a pus Pământul în mișcare”. Toruń, atât în ​​ceea ce privește cultura, cât și civilizația, a aparținut sferei culturii hanseatice, nord-europene, care a influențat foarte mult arhitectura și arta sa minunat conservate. Acest fapt în urmă cu 24 de ani s-a dovedit decisiv pentru înscrierea orașului vechi pe lista patrimoniului mondial UNESCO, iar panorama sa nocturnă, care poate fi admirată de pe pod și de pe malul sudic al râului Vistula, a fost votată una dintre cele 7 Minuni ale Poloniei.

Cea mai bună dovadă a potențialului orașului sunt și artiștii care decid să-l viziteze. Scena Centrului de Cultură și Congrese Jordanki, deschisă în 2015, a găzduit spectacolele lui Goran Bregović, Suzanne Vega, Lisa Stansfield, Sting sau Robbie Williams și mulți alții, precum și muzicieni polonezi de top. Centrul, care a fost construit după proiectul arhitectului spaniol Fernando Menis, nu încetează să uimească și a câștigat cele mai importante distincții arhitecturale.

Începând cu Evul Mediu, orașul a fost renumit pentru producția de prăjituri delicioase din turtă dulce, prin urmare se poate lăuda și cu Muzeul Turtelor dulci din Toruń, cel mai mare muzeu al turtelor dulci din Europa, care deține cea mai mare colecție de forme de copt din lemn. Muzeul a fost deschis recent ca o ramură a Muzeului districtual vechi de 160 de ani din Toruń, care a fost votat unul dintre primele 40 de muzee din Europa.

Cu toate aceste minunății arhitecturale, atenția lumii va fi concentrată timp de patru zile (în perioada 4-7 martie) asupra Toruń Arena Sports Hall, locul unde peste 700 de sportivi din 47 de țări se vor lupta pentru supremație în cadrul Campionatelor Europene de atletism în sală.

Delegația României a ajuns aseară la Torun, iar azi după-amiază va efectua antrenamentul oficial în Torun Arena Sports Hall.
Startul competiției se dă joi, 4 martie 2021, la ora 19:30 (ora României), odată cu Ceremonia de deschidere.

FOTO: www.polityka.pl.