Stiri Recente

Florentina Marincu-Iușco, singura mămică din lotul României de la Glasgow: “Când va crește, Ianis va fi mândru de mine!”

Florentina Marincu-Iușco va concura sâmbătă în proba de săritura în lungime la Campionatele Europene de sală de la Glasgow. La 23 de ani neîmpliniți, sportiva de la CN Sp Cetate Deva are două particularități unice în cadrul delegației României prezentă la cea de-a 35-a ediție a Europenelor de sală: este singura mămică și este ultima medaliată a țării noastre la competiția supremă indoor de seniori – bronz în 2015 la Praga, la săritura în lungime.

Înainte de concursul de mâine, atleta pregătită de Nicolae Alexe – care înainte de a reveni în atletism a făcut bob și a devenit campioană mondială de juniori în 2018, în proba de bob 2, feminin, la St. Moritz (Elveția) – a acordat un interviu emoționant site-ului oficial al Federației Române de Atletism.

Cum te simți la Glasgow? Cum ți se pare sala, atmosfera, orașul?
Îmi place foarte mult sala. Am fost vineri la Emirates Arena și mi se pare o pistă bună. În concurs sper să fie totul foarte bine.

Ești singura mămică din lotul României prezent la Europenele de la Glasgow. Nu ți-e greu să stai departe de fiul tău, Ianis?
Îmi este foarte greu să stau departe de el. Nu are cum să fie altfel, dar știu că va crește și când va înțelege lucrurile, va fi mândru de mine. Tot timpul când ajung acasă mă așteaptă cu brațele deschise. În plus, sunt liniștită că atunci când sunt plecată se ocupă de el mama mea și soțul meu, iar eu pot să îmi văd de concurs.

Cum compensezi faptul că acum ești la Glasgow, departe de el?
Atunci când nu sunt la antrenamente sau la odihnă, mă uit la filmulețe și la fotografii cu el. Am o întreagă galerie pe telefon și îmi mai alină dorul. Totodată, mă gândesc cât de noroasă sunt că am un așa copil. La mine a venit pe neașteptate, dar e cel mai minunat lucru care mi s-a întâmplat până acum.

Nu ți-a fost greu să revii în sportul de performanță după ce ai născut?
Mi-a fost foarte greu după ce m-am reapucat de sport, dar cât timp am făcut bob, aproximativ un an și 2 luni, mi-a fost foarte dor de atletism. Mi-era dor să alerg, să sar. Aveam un dor și o poftă pe care le pierdusem după 10 ani neîntrerupți în atletism. Am revenit foarte bine, am progresat mult, iar pauza mi-a făcut foarte bine.

Alături de Marian Oprea, ești sportiva care a adus ultimele medalii pentru România la Europenele de sală (n.r. – Praga 2015). Cum vezi întrecerea de la Glasgow din această perspectivă?
Nu simt nicio presiune. În concurs voi da tot ce voi putea pentru a scoate un rezultat cât mai bun, așa cum am făcut și la Praga, acum patru ani. Nu m-am gândit la o medalie și nu mă gândesc nici acum. Voi face exact ce am exersat la antrenamente. Sunt pregătită și pot să fac lucruri bune la Glasgow. Obiectivul meu este calificare în finală, iar acolo totul e posibil.