Stiri Recente

Diseară, patru românce în finale la Europenele de atletism în sală de la Glasgow

Duminică, 3 martie 2019, în ultima zi a Campionatelor Europene de altetism în sală de la Glasgow, delegația României va trăi cele mai mari emoții. Patru sportive din țara noastră vor concura în trei finale: Alina Rotaru și Florentina Marincu-Iușco la lungime, Claudia Bobocea la 1.500 m și Daniela Stanciu la înălțime.
Trebuie menționat faptul că în finala de la lungime, România este singura țară care are două sportive ce se vor lupta pentru medalii.
Dar până la ora finalelor din Emirates Arena, haideți să vedem cine sunt cele patru finaliste ale României.

ALINA ROTARU
Club: CSM București
Antrenor: Mihai Corucle
Data nașterii: 05.06.1993
Probă: lungime
S.B. – 6,70 m
P.B. (i) – 6.74 m.
Rezultat de până acum la Europene: 6,66 m în calificări.

Sportiva pregătită de antrenorul Mihai Corucle concurează peste tot cu zâmbetul pe buze, este o persoană extrem de plăcută în momentul în care mass-media îi solicită declarații sau fotografii, iar anul 2019 l-a început excelent.
Alina a realizat baremul de calificare la Campionatele Europene încă de la prima competiție la care a luat startul! La Dortmund, atleta de la CSM București a sărit 6,53 m și merge cu gânduri mari în Scoția. La câteva zile distanță de la meetingul găzduit de Dortmund, Alina a câștigat aurul la Campionatele Naționale de la București cu o performanță de 6,70 m. Iar la Europenele de la Glasgow s-a calificat în finală cu o săritură de 6,66, cu 1 cm în plus față de baremul impus de organizatori. “Concursul a fost destul de dificil. La prima săritură nu am alergat deloc și m-am cam speriat. Totuși, m-am simțit minunat, chiar dacă e dimineață, iar eu nu prea sunt obișnuită să concurez atât de devreme. Eram însă sigură că voi face baremul de calificare, ceea ce s-a și întâmplat. Abia aștept să sar în finală”, a declarant Alina Rotaru sâmbătă, imediat după calificarea în finală, pentru site-ul oficial al FR Atletism.

FLORENTINA MARINCU-IUȘCO
Club: CN Sp Cetate Deva
Antrenor: Nicolae Alexe
Data nașterii: 08.04.1996
Probă: lungime
P.B. – 6,71 m
S.B. – 6,52 m
Rezultat de până acum la Europene: 6,52 m în calificări.

Legitimată la CN Sp Cetate Deva și pregătită de căte Nicolae Alexe, Florentina a participat în 2019 la un singur concurs de sală până la Glasgow. La Cupa RMA, sportiva de la Cetate Deva a sărit 6,43 metri, dar sâmbătă în Emirates Arena a sărit 6,52 m, rezultat care i-a adus biletul în finală, dar și un S.B. excelent. Campioană europeană U20 indoor în 2015 la Eskilstuna (Suedia), medaliată cu bronz în același an la Europene de seniori de la Praga (Cehia) și campioană mondială U18 la Donetsk (2013), Florentina, care este totodată singura mămică din lotul României de la Europene va încerca să facă un rezultat mare în această seară.
“Din punctul meu de vedere, concursul a fost bun: am făcut un S.B. și m-am calificat în finală! Sper la un rezultat mai bun în finală. M-am obișnuit cu pista și sunt încrezătoare. Pot spune că mi-am îndeplinit obiectivul prin această calificare, iar tot ce va fi în finală reprezintă un bonus”, a declarat sâmbătă Florentina Marincu-Iușco pentru site-ul oficial al FR Atletism.

CLAUDIA MIHAELA BOBOCEA
Club: CSM Sf. Gheorghe/CSA Steaua
Antrenor: Valentin Anghel
Data nașterii: 11.06.1992
Probă: 1.500 m
P.B. (1.500 m) – 4:07,05
S.B. (1.500 m) – 4:07,05

Claudia Mihaela Bobocea trebuia să fie singura sportivă din România care concura în două probe la Campionatele Europene de atletism de la Glasgow. Sportiva legitimată la CSM Sfântu Gheorghe și CSA Steaua și pregătită de tehnicianul Valentin Anghel obținuse calificarea pentru cursele de 1.500 și 3.000 de metri, dar o accidentare survenită vineri seara, în calificările probei de 1.500 m, a determinat-o să renunțe la finala de la 3.000 m.
Atleta în vârstă de 27 de ani a început anul 2019 foarte bine, timpii care i-au adus biletele pentru întrecerea din Scoția reprezentând totodată și PB-uri extrem de valoroase. Iar în Emirates Arena, Claudia a reușit vineri seara o calificare meritorie în finala de la 1.500 m. Ea a alergat în prima serie, a condus cursa până aproape de final, dar în cele din urmă a terminat a treia. Însă timpul său, de 4:09.67, a calificat-o în finală.
La finalul cursei, Claudia era extrem de emoționată și de fericită de calificarea în finală și spune că țintește un loc în primele șase. “Am plecat în cursă cu gândul de a mă califica direct în finală și tocmai de aceea am luat cursa pe cont propriu. Am crezut în mine, dar după ce am văzut cu s-a alergat în seria a doua nu mai speram la un loc în finală. În cele din urmă a ieșit bine și sunt foarte fericită. Acum trebuie să mă recuperez cât mai bine, iar în finală îmi propun un loc în primele șase”, a declarant Claudia vineri seara pentru site-ul oficial al Federației Române de Atletism.

DANIELA STANCIU
Club: CSA Steaua
Antrenor: Oana Pantelimon
Data nașterii: 15.10.1987
Probă: înălțime
P.B. – 1,94 m
S.B. – 1,94 m

Daniela Stanciu a debutat cu dreptul în 2019. La Naționalele de sală de la București, sportiva de la CSA Steaua a sărit 1,94, un rezultat pe care l-a reușit indoor pentru prima dată în urmă cu patru ani, în 2015! Anul acesta, săritura de 1.94 a avut o triplă însemnătate. Pe lângă faptul că i-a adus în palmares cel de-al cincilea titlu național indoor, Daniela a obținut și biletele la două competiții majore în acest an: Campionatele Europene de sală de la Glasgow (1-3 martie) și Campionatele Mondiale în aer liber de la Doha (27 septembrie – 6 octombrie).
Iar la Glasgow, Daniela a reușit vineri seara să se califice în marea finală cu mari emoții. Eleva Oanei Pantelimon a sărit din prima 1,89, iar la 1,93 a ratat de trei ori. Cum la final doar șase sportive au sărit 1,93, s-au mai calificat în finală următoarele șase cu 1,89. Iar printre ele s-a aflat și sportiva de la CSA Steaua. La finalul concursului, antrenoarea Oana Pantelimon a declarat: “Până la urmă a ieșit bine. Dacă ne gândim că Dana s-a calificat în finală, pot spune că a fost un concurs bun. A fost destul de greu prin prisma baremului de calificare în finală, de 1,96. Iar acest lucru a pus o presiune foarte mare pe sportive. Daniela nu s-a acomodat foarte bine cu această pistă, dar trebuie să mergem înainte și să ne gândim la finala de duminică”.

Programul sportivelor românce în ultima zi la Europenele de sală este următorul:
Ora 20:00 – lungime feminin (FINALĂ) – Alina Rotaru și Florentina Marincu-Iușco;
Ora 21:15 – înălțime feminin (FINALĂ) – Daniela Stanciu;
Ora 22:12 – 1.500 m feminin (FINALĂ) – Claudia Bobocea.
Programul este adaptat după ora României.
Eurosport transmite și azi LIVE de la Europenele de sală după următorul program:
11.45-15.30 (Eurosport 2)
19.45-23.00 (Eurosport 1).