Stiri Recente

Debutul unor Campionate Mondiale scoase din șabloane!

Cea de-a 17-a ediție a Campionatelor Mondiale de atletism în aer liber a debutat astăzi. la Doha (Qatar). Pe fantasticul „Khalifa International Stadium”, nimic nu a mai semănat cu tiparele bine cunoscute.

Super tehnologie, arenă cu aer condiționat, pistă ultra rapidă, organizare fără reproș! Locuri de încălzire indoor și outdoor. Țarcuri care au luat locul clasicei camere de apel, dotate cu tot ce este necesar. Volutari, peste voluntari. Ce, mai, parcă totul este desprins dintr-un film „sience fiction”!

Și totuși, controversele nu au întârziat să apară, iar părerile sunt împărțite. Conservatorii s-au plâns, printre altele, de caniculă și, mai ales, de umiditate. De orele de programare a probelor (care nu mai respectă niciun canon). În plus, perioada anului în care se desfășoară această mega competiție, știut fiind că de regulă, era dedicată prima parte a lunii august.

Pe de altă parte, mulți specialiști apreciază la superlativ toată acestă desfășurare de forțe și, pe bună dreptate, sunt de părere că pentru toți atleții condițiile sunt același și se ridică la standarde deosebite. Oricum, astăzi s-au desfășurat doar calificări, serii etc. Timp pentru fiecare participant pentru a-și intra într-un ritm al firescului. Atât de nefiresc aici, la Doha!

În acest context al noutății, aproape al bagatelizării obișnuinței, Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului) și Daniela Stanciu (săritura în înălțime) au intrat în focul întrecerii. De care, din păcate nu au trecut în faza calificărilor. Mai exact, Bianca Ghelber, concurând în grupa B, a reușit din a doua aruncare 68,65 m, cu care s-a clasat pe locul 18, în timp ce Daniela Stanciu (grupa A) a ocupat în final cea de-a 24-a poziție, cu 1,85 m, din a treia și ultima încercare.

De altfel, după concurs, Bianca Ghelber, care a avut statutul de invitată la această ediție a Mondialelor, în urma performanței obținute în acest sezon (și nu a baremului de participare), ne-a declarat în exclusivitate pentru site-ul FRA: „Condițiile de concurs au fost super. M-am simțit foarte bine, dar atât am putut arunca. Sunt foarte fericită că am avut șansa să fiu aici!”.

Iar ziua s-a încheiat într-un oraș luminat feeric cu ocazia probei feminine de maraton al cărei start a fost dat la ora 23,59.