Stiri Recente

De Ziua Europei, în dialog cu Marian Oprea despre atletismul european

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schumman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Iată de ce, anual, mii de cetățeni sărbătoresc Ziua Europei. Din nefericire, astăzi, când se împlinesc 70 de ani, pandemia coronavirus, cu care se confruntă toată omenirea, ne ține departe de manifestări fastuoase.

În aceste condiții excepționale și pentru sportul continental, în general, al atletismului, în special, i-am solicitat un interviu, în exclusivitate pentru site-ul FR Atletism, triplusaltistului Marian Oprea. Cel mai titrat atlet român (la masculin) al tuturor timpurilor. În vârstă de 37 de ani, legitimat la CSM București, antrenat de emerita Doina Anton, „Struțul”, cum este poreclit, este vicecampion olimpic (2004), medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale din 2005, argint la Europenele din 2010, bronz la CE din 2006, vicelider continental indoor în 2002, ca și două locuri trei la Europenele indoor din 2011 și 2015. Aceasta din urmă este, de fapt, ultima medalie cucerită de România în întrecerea europeană. La seniori, firește!

Cum ai putea caracteriza evoluția atletismului european în ultimii 20 de ani?

Trebuie spus de la bun început că sunt aspecte pozitive, dar și negative. Să încep cu primele… Din punct de vedere organizatoric, începând cu anul 2010, „European Athletics” organizează Campionatele Europene în aer liber, dedicate seniorilor, din doi în doi ani, față de patru, cum era în trecut. Și aceasta, pentru că în anul olimpic nu erau programate. Perioada era, însă, prea lungă între două asemenea întreceri, mulți atleți celebri ratând astfel posibilitatea de a concura și de ce nu, de a câștiga. Să nu uităm, în acest context, că la cele mai multe sporturi se organizează anual Europene. Mai mult, Cupa Europei s-a transformat în Campionatul European pe echipe și se organizează similar la masculin și feminin, într-o singură echipă. În trecut, se desfășurau separat. Se alcătuiește în acest fel un clasament mai corect pentru fiecare țară în parte. Totodată, s-au mai introdus în calendarul european și campionatele rezervate cadeților. Adevărul este că atletismul continental este mult mai bine promovat, există o implicare mai activă în acest fenomen.

 

Adevărul este că atletismul continental este mult mai bine promovat, există o implicare mai activă în acest fenomen.

 

 

 

Să trecem și la aspectele negative…

Cu toate aceste plusuri, nivelul rezultatelor sportive în competițiile europene nu a crescut în ultima perioadă. Ba din contră, exceptând unele cazuri, nivelul performanțial, în general, este mai slab decât în anii precedenți. Televiziunile devin un factor decizional în astfel de concursuri atletice, apar modificări ale regulamentului unor probe, al timpului de desfășurare al întrecerilor, aspecte care înfluențează negativ nivelul performanțelor sportive. Se pune din ce în ce mai mult accentul pe numărul mare de competiții, în defavoarea calității, scurtându-se din ce în ce mai mult perioada de pregătire. Chiar dacă se investește mai mult în organizarea și promovarea competițiilor atletice, luând în considerare și raportul economic al fiecărei perioade, în prezent sportivul nu mai este principalul beneficiar. Odată cu trecerea timpului, au apărut diverse schimbări la nivel social, iar sportul (atletismul) nu putea fi exclus din acest proces. Competițiile au căpătat un aspect comercial cu interes de scurtă durată, în defavoarea celor implicați direct în crearea performanței sportive (sportivi, antrenori, staff tehnic, medical etc).

Cum crezi că se va modifica „fața” atletismului european după această pandemie?

Este, indubitabil, o perioadă a schimbărilor, cu impact puternic și nefericit, din păcate. Traversam în prezent o perioadă grea, cu care nu ne-am mai confruntat, cu multe necunoscute, iar sportul nu poate reprezenta o prioritate când vorbim de sănătatea și siguranța oamenilor. Motiv pentru care, în lipsa unei abordări corespunzătoare și reorganizări pe termen mediu sau lung, vom asista la o continuă scădere a performanțelor sportive.