Stiri Recente

Cel mai bun atlet din România în 2020. Alin Firfirică: “Pandemia nu este o scuză pentru a nu cuceri o medalie la Tokyo!”

Anul 2020 a fost unul extrem de complicat pentru întreaga lume şi, în special, pentru sport. Pandemia de coronavirus a influenţat în mod negativ vieţile oamenilor din întreaga lume, iar sportivii de performanţă, antrenorii acestora, cluburile şi alte structuri sportive au avut de înfruntat unul dintre cei mai dificili ani pentru sport.
Așa cum e cunoscut deja, Alin Firfirică și Claudia Bobocea, ambii de la clubul Steaua București, au fost desemnați de către Federația Română de Atletism – pe baza rezultatelor obținute – cei mai buni atleți seniori din România.
Acum, la final de an, ca un dar pentru toți iubitorii atletismului din țara noastră, Federația Română de Atletism vă prezintă, în cadrul a două interviuri, povestea succeselor celor mai buni atleți seniori din România.
Vineri, 25 decembrie 2020, în prima zi de Crăciun, vă oferim interviul cu Alin Firfirică, iar sâmbătă, 26 decembrie 2020, în a doua zi de Crăciun, veți putea citi interviul acordat din Portugalia de către Claudia Bobocea.

Ce reprezintă pentru tine faptul că ești cel mai bun atlet din România în 2020?
Faptul că am fost ales din nou cel mai bun atlet al anului nu poate decât să mă motiveze în pregatirea pentru sezonul următor, acolo unde sper să obțin rezultate și mai bune.

Cum îți explici că este al treilea an la rând în care ești desemnat cel mai bun atlet senior din țară?
Consider că doar munca și seriozitatea din antrenamente și competiții m-au adus unde sunt acum.

Cum ai descrie anul competițional 2020 în câteva cuvinte?
A fost un an foarte ciudat datorită pandemiei cu care ne confruntăm. Numărul de competiții, atât naționale cât și internaționale, a fost redus, iar măsurile de siguranță luate de către organizatori au îngreunat desfășurarea lor. Este ceva nou pentru toată lumea, dar trebuie să avem încredere că împreună vom reuși să trecem și peste această situație.

Într-un an în care competițiile anulate au fost mai multe decât cele disputate, ai reușit totuși  câteva rezultate deosebite. Cum explici acest lucru?
A fost puțin ciudat să îmi desfășor antrenamentele în mare parte în casă sau prin curte. Dar cel mai mult mi-a fost frică de faptul că nu am avut unde să arunc, iar acest lucru m-a dat puțin înapoi la începutul sezonului. Chiar și așa, în condiții speciale, mi-am văzut de pregătire și sunt fericit că anul 2020 mi-a adus încă o serie de rezultate importante. Consider că a fost un an de tranziție totuși pentru ceea ce va urma.

Cum ți-a schimbat viața pandemia de coronavirus?
Am învățat cât de important este timpul pe care îl petreci în familie și, totodată, cât de importante erau lucrurile simple, pe care înainte le făceam și nu le apreciam mai deloc.

Te sperii când privești spre 2021 sau ești optimist?
Momentan sunt circumspect pentru primele luni de anul viitor. Încă nu știu exact cum va decurge pregătirea. De obicei, în ianuarie și februarie plecam în străinătate, pentru că vremea din România nu îmi permite să mă pregătesc la potențial maxim. Iar dacă plec în străinătate, la întoarcere trebuie să stau în carantină două săptămâni și asta înseamnă să pierd tot ceea ce am acumulat. Dar sunt încrezător că lucrurile se vor așeza așa cum trebuie. Sunt bucuros și hotărât să fac multe suprize în 2021.

Care este marele tău vis ca și sportiv și ce vei face pentru a-l îndeplini?
Marele meu vis este o medalie olimpică, iar anul 2021 îmi poate îndeplini acest deziderat. Cu toate că pregătirea îmi este puțin afectată, pandemia nu este o scuză pentru a nu cuceri o medalie la Tokyo! Voi face tot ceea ce depinde de mine pentru o medalie olimpică!

ALIN FIRFIRICĂ
Probă: disc
Data nașterii: 03.11.1995
Club: Steaua București
Antrenor: Teodoru Agachi
Rezultate în 2020:
– medalie de aur la Campionatul Național de aruncări lungi de iarnă – București: 62,86;
– medalie de aur la Cupa României – București: 60,06 m;
– medalie de aur la Campionatul Național – Cluj Napoca: 62,16 m;
– medalie de aur la Campionatul Balcanic – Cluj Napoca: 64,72 m;
P.B. – 67,32 m;
S.B. – 66,22 m.