Stiri Recente

Campionii României 2020 (7). Talida Maria Sfarghiu: “Fiecare moment trebuie trăit din plin pentru că nu știi niciodată când viața ți se poate schimba brusc.”

Într-un an în care competițiile sportive anulate au fost mai multe decât cele disputate, sunt totuși câțiva atleți care au reușit să cucerească medalii și să devină campioni naționali în sală, dar și în aer liber. Federația Română de Atletism își propune, prin proiectul “CAMPIONII ROMÂNIEI 2020”, să scoată la lumină poveștile nespuse ale sportivilor care, în ciuda greutăților cauzate de pandemia de coronavirus, au reușit să performeze și să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, atât la naționalele din februarie, de la București, cât și la cele din toamnă, de la Cluj Napoca.
A șaptea sportivă din acest proiect este Talida Maria Sfarghiu (CSM Rarăul/ CSM Suceava), campioană națională în proba 1.500 m, în aer liber, atât la tineret, cât și la seniori.
Haideți să aflăm împreună povestea succeselor ei din 2020.

Cum ai descrie anul competițional 2020 în câteva cuvinte?
Anul competițional 2020 îl pot descrie ca fiind unul plin de lecții. Am învățat foarte multe și acest an și pot spune că 2020 a fost unul dificil. Mi-a fost foarte greu să reintru în formă după perioada de carantină din primăvară.

Într-un an în care competițiile anulate au fost mai multe decât cele disputate, ai reușit totuși să devii campioană națională în aer liber, atât la tineret, cât și la seniori, în proba de 1.500 m. Care a fost cheia succesului?
Am muncit foarte mult. Am fost foarte motivată și mi-am dorit enorm să cuceresc medaliile puse în joc la Cluj Napoca.

Care a fost cel mai greu moment din acest an?
Cel mai greu mi-a fost să stau departe de antrenamente și de concursuri. Nu mi-a picat deloc bine anularea competițiilor internaționale, dar important e să fim cu toții sănătoși. Sunt optimistă și sper ca în 2021 lucrurile să revină la normal.

Dar cel mai plăcut?
Momentul în care am urcat pe treapta întâi a podiumului la Naționalele de la Cluj Napoca. A fost prima dată când am devenit campioană națională la seniori și tineret și nu voi uita niciodată acele momente. A fost o binemeritată recompensă la capătul mai multor luni de efort susținut la antrenamente.

Cum ți-a schimbat viața pandemia de coronavirus?
Pot spune că acum sunt mult mai puternică din punct de vedere psihic, sunt mai ambițioasă și apreciez mai mult ceea ce am. Fiecare moment trebuie trăit din plin pentru că nu știi niciodată când viața ți se poate schimba brusc.

Ce îți propui pentru 2021?
În primul rând îmi doresc să fiu sănătoasă și ca toate competițiile din calendarul international să se dispute. În al doilea rând țintesc o medalie la Campionatul European de juniori 1 și o calificare la Campionatul Mondial.

Care este marele tau vis, ca și sportivă și ce vei face pentru a-l îndeplini?
Calificarea la Jocurile Olimpice. Cred că orice sportiv de performanță tinde să ajungă la cea mai importantă competiție din lume și știu că prin muncă, răbdare și multe sacrificii îmi pot îndeplini visul.

TALIDA MARIA SFARGHIU
Probă: 1.500 m
Data nașterii: 27.06.2003
Club: CSM Rarăul/ CSM Suceava
Antrenor: Elena Erzilia Țîmpău
Medalii cucerite în 2020:
– medalie de aur la 1.500 m la CN tineret, de la Cluj Napoca;
– medalie de aur la 1.500 m la CN seniori, de la Cluj Napoca;
S.B 1.500m sală: 4:30.57;
P.B 1.500m sală: 4:30.57;
S.B. 1.500m aer liber: 4:25.49;
P.B. 1.500m aer liber: 4:25.49.