Stiri Recente

Campionii României 2020 (6). Cristina Daniela Bălan: “Cheia succesului meu? Iubesc ceea ce fac! Iubesc senzația de durere de după competiții! Iubesc senzația aceea pe care o am la antrenamentele foarte grele!”

Într-un an în care competițiile sportive anulate au fost mai multe decât cele disputate, sunt totuși câțiva atleți care au reușit să cucerească medalii și să devină campioni naționali în sală, dar și în aer liber. Federația Română de Atletism își propune, prin proiectul “CAMPIONII ROMÂNIEI 2020”, să scoată la lumină poveștile nespuse ale sportivilor care, în ciuda greutăților cauzate de pandemia de coronavirus, au reușit să performeze și să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, atât la naționalele din februarie, de la București, cât și la cele din toamnă, de la Cluj Napoca.
A șasea sportivă din acest proiect este Cristina Daniela Bălan (CSM Craiova/CS Athletics Timișoara), campioană națională în proba de 800 m în aer liber, la tineret și seniori, și medaliată cu aur la tineret, în sală.
Haideți să aflăm împreună povestea succeselor ei din 2020.

Cum ai descrie anul competițional 2020 în câteva cuvinte?
Atipic. Din cauza pandemiei, am rămas fără foarte multe competiti! Anul a fost ambiguu deoarece așteptam vești referitoare la probele de semifond.

Într-un an în care competițiile anulate au fost mai multe decât cele disputate, ai reușit totuși să devii campioană națională atât în sală, cât și în aer liber. Care a fost cheia succesului?
În 2020, neavând competiții în mod regulat, dorința de a alerga a fost foarte mare în momentul în care s-a terminat perioada de carantină! Și, după carantină aș fi alergart oriunde: la o competiție, pe un stadion, sau singură în pădure. Aș fi alergat oriunde! Cheia succesului meu? Iubesc ceea ce fac! Iubesc senzația de durere de după competiții. Iubesc senzația aceea pe care o am la antrenamentele foarte grele, când mi se face pielea de găină și îmi vine să vomit. Pur și simplu sunt fericită că am două picioare și că pot alerga!

Care a fost cel mai greu moment din acest an?
Cel mai greu moment l-am trăit la Campionatele Balcanice când, din cauza unor probleme de sănătate, m-am chinuit pur și simplu să termin cursa. A fost foarte, foarte greu atunci.

Dar cel mai plăcut?
Am fost foarte fericită când am aflat că renumitul doctor Claudio Nagy mă așteaptă la tratament în Germania. Am mers la el cu dureri mari, dar și cu speranțe și mai mari. Odată ajunsă acolo, doctorul mi-a spus așa: “O să te doară, dar după ce terminăm tratamentul vei fi capabilă să alergi la întreaga ta capacitate”.

Cum ți-a schimbat viața pandemia de coronavirus?
Sincer vorbind, eu nu am niciun motiv să mă plâng. Chiar pot să spun că anul 2020 mi-a adus o șansă în plus în carieră.

Ce îți propui pentru 2021?
Îmi doresc foarte mult să realizez baremul în proba de 800 m și să fiu prezentă la Campionatele Europene de sală pentru seniori de la Torun, din luna martie a anului viitor.

Care este marele tau vis, ca și sportivă și ce vei face pentru a-l îndeplini?
Visul meu este să pot alerga la capacitate maximă încă zece ani și să câștig o medalie la Campionatele Europene. Desigur, pentru asta am nevoie de sănătate și de antrenorul meu.

CRISTINA DANIELA BĂLAN
Probă: 800 m
Data nașterii: 17.10.1998
Club: CSM Craiova/CS Athletics Timișoara
Antrenor: Raymond Gulyas
Medalii cucerite în 2020:
– medalie de aur la 800 m la CN tineret, de la București;
– medalie de aur la 800 m la CN tineret, de la Cluj Napoca;
– medalie de aur la 800 m la CN seniori, de la Cluj Napoca;
S.B 800m sală: 2:07.17;
P.B 800m sală: 2:07.17;
S.B. 800m aer liber: 2:07:26;
P.B. 800m aer liber: 2:05.62.