Stiri Recente

Campionii României 2020 (44). Adela Stanciu: “Cheia succesului meu a fost munca și dorința de a performa. Chiar și în carantină m-am antrenat zilnic pe stradă, în scara blocului și în casă!”

Într-un an în care competițiile sportive anulate au fost mai multe decât cele disputate, sunt totuși câțiva atleți care au reușit să cucerească medalii și să devină campioni naționali, fie în sală, fie în aer liber. Federația Română de Atletism își propune, prin proiectul “CAMPIONII ROMÂNIEI 2020”, să scoată la lumină poveștile nespuse ale sportivilor care, în ciuda greutăților cauzate de pandemia de coronavirus, au reușit să performeze și să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, fie la naționalele din februarie, de la București, fie la cele din toamnă, de la Cluj Napoca.
A 44-a sportivă din acest proiect este Adela Stanciu (CSM Onești), campioană națională la aruncarea ciocanului, la tineret, și medaliată cu argint în aceeași probă, la seniori.
Azi, 22 martie 2021, haideți să aflăm împreună povestea succeselor ei din 2020.

Cum ai descrie anul competițional 2020 în câteva cuvinte?
Pentru mine, anul competițional 2020 a fost unul bun. Am început în iarnă sezonul cu un record personal de 66,41 m, iar ulterior, în vară, mi-am îmbunătățit recordul cu o aruncare care a măsurat 67,82 m. A fost puțin complicat din cauza pandemiei, pentru că nu am putut să mă antrenez în condiții optime, dar am găsit o cale prin care am reușit să mă mențin în formă.

Într-un an în care competițiile anulate au fost mai multe decât cele disputate, ai reușit totuși să devii campioană națională de tineret la aruncarea ciocanului și medaliată cu argint la seniori. Care a fost cheia succesului?
Bineînțeles că 2020 a fost un an destul de greu pentru toți sportivii de performanță, pentru că s-au anulat competițiile de obiectiv, dar eu am reușit să mă mențin motivată și perseverentă în antrenamente. Am facut tot posibilul să mă antrenez indiferent de condițiile pe care le-am avut și ulterior am reușit să obțin un rezultat care m-a clasat pe locul doi în topul european de tineret (U23). Cheia succesului meu a fost munca și dorința de a performa. Chiar și în carantină m-am antrenat zilnic pe stradă, în scara blocului și în casă. Mi-am dorit foarte mult să nu-mi pierd antrenamentele și forma fizică pe care o aveam.

Care a fost cel mai greu moment de anul trecut?
Cu siguranță, lipsa de aruncări a fost cel mai greu moment pentru că indiferent de cât de multe antrenamente de sărituri sau alergări am făcut, pentru o perioadă scurtă această lipsă s-a simțit.

Dar cel mai plăcut?
Cel mai plăcut moment a fost sentimentul pe care l-am avut după ce mi-am făcut recordul personal la Cupa României pentru juniori. A fost o senzație extraordinară pentru că am reușit să trec peste o perioadă destul de grea de aproape trei luni fără să arunc. Momentul în care s-a întors tabela și am văzut rezultatul aruncării m-a făcut să sar de bucurie pentru că munca mea zilnică și a antrenorului a dat roade.

Cum ți-a schimbat viața pandemia de coronavirus?
Pentru mine, această pandemie a fost o oarecare trezire la realitate. În primul rând, m-a facut să realizez importanța acestui sport în viața mea. În al doilea rând, deși nu am fost pusă într-o sitiuație similară până acum, am reușit să mă adaptez condițiilor impuse de pandemie și să îmi ating obiectivele propuse. Mi-am dat seama de munca pe care trebuie să o fac pentru a ajunge unde îmi doresc.

Ce îți propui pentru acest an?
Anul 2021 are ca obiectiv principal pentru mine Campionatele Europene de tineret (U23), unde  scopul meu este să iau o medalie. Bineînțeles că pe lângă acest obiectiv, mă gândesc și la o posibilă calificare la Jocurile Olimpice, insa principalul “target” este medalia la Campionatele Europene de U23.

Care este marele tău vis, ca și sportivă, și ce vei face pentru a-l îndeplini?
Ca orice alt sportiv, visul meu este cel olimpic, acela de a lua medalie la Jocurile Olimpice, însă până în momentul în care o să ajung în acel punct, îmi doresc să mă autodepășesc la fiecare concurs. Pentru a ajunge la acest nivel trebuie multă muncă, dedicare, seriozitate, calități de care încerc să dau dovadă la fiecare antrenament. Cât despre ce o să fac eu pentru a-mi îndeplini visul, răspunsul este unul simplu și concret: tot ce îmi stă în putință pentru a ajunge acolo unde mi-am propus.

ADELA STANCIU
Probă: aruncarea ciocanului
Data nașterii: 13.06.2000
Club: CSM Onești;
Antrenor: Teodor Agachi;
Medalii cucerite în 2020:
– medalie de aur la aruncarea ciocanului, la CN tineret de la Cluj Napoca;
– medalie de argint la aruncarea ciocanului, la CN seniori de la Cluj Napoca;
S.B.: 67.82 m;
P.B.: 67.82 m.