Stiri Recente

Campionii României 2020 (43). Andrei Micu: “Visul meu este să fiu primul aruncător de ciocan român care trece peste bariera celor 80 de metri!”

Într-un an în care competițiile sportive anulate au fost mai multe decât cele disputate, sunt totuși câțiva atleți care au reușit să cucerească medalii și să devină campioni naționali, fie în sală, fie în aer liber. Federația Română de Atletism își propune, prin proiectul “CAMPIONII ROMÂNIEI 2020”, să scoată la lumină poveștile nespuse ale sportivilor care, în ciuda greutăților cauzate de pandemia de coronavirus, au reușit să performeze și să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, fie la naționalele din februarie, de la București, fie la cele din toamnă, de la Cluj Napoca.
Al 43-lea sportiv din acest proiect este Andrei Micu (SCM Bacău), campion național la aruncarea ciocanului, atât la tineret, cât și la seniori.
Azi, 19 martie 2021, haideți să aflăm împreună povestea succeselor lui din 2020.

Cum ai descrie anul competițional 2020 în câteva cuvinte?
Debutul anului competițional 2020 a fost marcat de foarte multe obiective profesionale și personale, însă contextul pandemic, care nu a putut fi prevăzut, m-a determinat sa găsesc noi abordări și soluti pentru a trece peste provocările pe care deja le cunoaștem foarte bine.

Într-un an în care competițiile anulate au fost mai multe decât cele disputate, ai reușit totuși să devii campion național de seniori și tineret la aruncarea ciocanului. Care a fost cheia succesului?
Având în vedere ca sunt un sportiv aflat în proces de maturizare (personală și profesională) consider ca principala “cheie a succesului” a fost abordarea profesionistă a activității sportive, privind-o ca o profesie, comparativ cu abordarea pe care o aveam în timpul junioratului, când mă raportam la activitatea sportivă ca la o pasiune.

Care a fost cel mai greu moment de anul trecut?
Anul 2020 a avut mai multe momente dificile însă cel mai greu moment a fost acela când am luat decizia de schimbare a parcursului profesional, prin începerea colaborării cu un nou antrenor, decizie care până în acest moment s-a dovedit a fi una care a avut numai efecte pozitive.

Dar cel mai plăcut?
Cel mai plăcut moment a fost marcat de Campionatul Național de seniori de la Cluj-Napoca, în care am reușit să-mi depășesc recordul personal cu 2,27 metri, printr-o performanță de 68,98 metri, care mi-a asigurat titlul de campion național și care mi-a dat motive să cred că pot ajunge să concurez la cel mai înalt nivel .

Cum ți-a schimbat viața pandemia de coronavirus?
Fiind un temperament sangvinic pandemia mi-a afectat cea mai importantă latură a vieții mele, anume interacțiunea față în față cu persoanele, aspect care îmi permitea stabilire și menținerea unor relații de amiciție și prieteniei.

Ce îți propui pentru acest an?
Obiectivele anului 2021 au o caracteristici multiple și complexe însă cele mai importante din punct de vedere profesional sunt doborârea recordului național de tineret, reprezentarea României la Campionatul European de Tineret și consolidarea poziției de lider în aruncarea ciocanului. Iar din punct de vedere personal să depun toate eforturile necesare pentru completarea traseului educațional.

Care este marele tău vis, ca și sportiv, și ce vei face pentru a-l îndeplini?
Visul meu este să fiu primul aruncător de ciocan român care trece peste bariera celor 80 de metri și astfel să contribui la scrierea unei file de istorie din cartea atletismului românesc. Deși acest obiectiv pare unul îndrăzneț, sunt sigur că am toate capacitățile necesare pentru îndeplinirea lui și sper că voi beneficia de tot sprijinul pentru atingerea obiectivului care are ca scop plasarea României într-o poziție istorică la Jocurile Olimpice din 2024, în proba de aruncarea ciocanului masculin.

ANDREI MICU
Probă: aruncarea ciocanului
Data nașterii: 27.09.1999
Club: SCM Bacău;
Antrenor: Mihaela Melinte;
Medalii cucerite în 2020:
– medalie de aur la aruncarea ciocanului, la CN seniori de la Cluj Napoca;
– medalie de aur la aruncarea ciocanului, la CN tineret de la Cluj Napoca;
S.B.: 68.98 m;
P.B.: 68.98 m.