Stiri Recente

Campionii României 2020 (35). Ioana Plăvan: “Cheia succesului meu este perseverenţa”

Într-un an în care competițiile sportive anulate au fost mai multe decât cele disputate, sunt totuși câțiva atleți care au reușit să cucerească medalii și să devină campioni naționali, fie în sală, fie în aer liber. Federația Română de Atletism își propune, prin proiectul “CAMPIONII ROMÂNIEI 2020”, să scoată la lumină poveștile nespuse ale sportivilor care, în ciuda greutăților cauzate de pandemia de coronavirus, au reușit să performeze și să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, fie la naționalele din februarie, de la București, fie la cele din toamnă, de la Cluj Napoca.
A 35-a sportivă din acest proiect este Ioana Plăvan (SCM Gloria Buzău), campioană național de seniori și tineret la aruncarea suliței.
Azi, 1 martie 2021, haideți să aflăm împreună povestea succeselor ei din 2020.

Cum ai descrie anul competițional 2020 în câteva cuvinte?
Anul 2020 a fost un an ieșit din comun, atât datorită restricționării antrenamentelor o lungă perioadă de timp, cât și prin faptul că foarte multe competiții, naționale și internaționale, au fost anulate.

Într-un an în care competițiile anulate au fost mai multe decât cele disputate, ai reușit totuși să devii campioană națională la suliță. Care a fost cheia succesului?
Cheia succesului meu este perseverenţa. Nivelul de pregătire atins în anul competițional 2019, când am participat la multe competiții internaționale, dar și faptul că în perioada stării de urgență, de anul trecut, am reușit să mă țin de programul de antrenamente, chiar și în condiții improvizate, la domiciliu, m-au ajutat să obțin rezultate bune în 2002.

Care a fost cel mai greu moment de anul trecut?
Cel mai greu moment din 2020 a fost acela când, după reluarea antrenamentelor în condiții normale,  am suportat o întindere la mușchii abdominali. Am fost nevoită să reduc indicatorii de volum și de intensitate ai antrenamentului și a trebuit să renunț la a mai participa la Cupa României, una dintre puținele competiții de anul trecut.

Dar cel mai plăcut?
Cel mai plăcut moment pentru mine a fost reluarea antrenamentelor în condiţii normale.

Cum ți-a schimbat viața pandemia de coronavirus?
Pandemia de coronavirus nu m-a afectat în mod vizibil, cu excepția perioadei stării de urgență. M-a deranjat faptul că foarte multe competiții au fost amânate sau anulate, iar eu nu am putut să-mi îndeplinesc obiectivele propuse.

Ce îți propui pentru acest an?
Pentru anul competițional 2021 am ca obiectiv realizarea unei performanțe bune, peste recordul personal de 55,17 metri, care sa-mi permită participarea la competițiile internaționale ce se vor desfășura.

Care este marele tău vis, ca și sportivă, și ce vei face pentru a-l îndeplini?
Visul meu este acela de a continua pregătirea la parametrii din ce în ce mai înalți, astfel încât să depășesc bariera celor 60 de metri la aruncarea suliței. Iar pentru asta voi munci fără întrerupere zi de zi.

IOANA PLĂVAN
Probă: suliță
Data nașterii: 16.07.1998
Club: SCM Buzău
Antrenor: Pavel Nicolae
Medalii cucerite în 2020:
– medalie de aur la suliță, la CN seniori de la Cluj Napoca;
– medalie de aur la suliță, la CN tineret de la Cluj Napoca;
S.B.: 50,82 m;
P.B.: 55,17 m.