Stiri Recente

Campionii României 2020 (27). Nicolae Marian Coman: “Trebuie să profităm de fiecare șansă și să nu renunțăm niciodată!”

Într-un an în care competițiile sportive anulate au fost mai multe decât cele disputate, sunt totuși câțiva atleți care au reușit să cucerească medalii și să devină campioni naționali, fie în sală, fie în aer liber. Federația Română de Atletism își propune, prin proiectul “CAMPIONII ROMÂNIEI 2020”, să scoată la lumină poveștile nespuse ale sportivilor care, în ciuda greutăților cauzate de pandemia de coronavirus, au reușit să performeze și să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, fie la naționalele din februarie, de la București, fie la cele din toamnă, de la Cluj Napoca.
Al 27-lea sportiv din acest proiect este Nicolae Marian Coman (CSU Arad/CSM Craiova), campion național de seniori în proba de 1.500 m și medaliat cu argint la 800 m.
Azi, 10 februarie 2021, haideți să aflăm împreună povestea succeselor lui din 2020.

Cum ai descrie anul competițional 2020 în câteva cuvinte?
A fost un an în care am alergat după concursuri. Au fost puține competiții, dar e bine că au fost totuși câteva. A fost un an ciudat, care va rămâne în amintirea mea ca unul greu, cu destule obstacole, însă sunt bucuros că am reușit să mă mențin la un nivel bun.

Într-un an în care competițiile anulate au fost mai multe decât cele disputate, ai reușit totuși să devii campion național la 1.500 m și vicecampion la 800 m. Care a fost cheia succeselor?
Perseverența. Având în vedere faptul că înainte de pandemie fusesem în Portugalia în cantonament, pregătirea mersese foarte bine și eram într-o formă bună. Apoi, odată cu venirea pandemiei am continuat să mă antrenez cu gândul că întrecerile se vor ține totuși. Și, evident, a contat sprijinul antrenorului meu, care m-a susținut în permanență și m-a ajutat să rămân concentrate pe ceea ce aveam de făcut.

Care a fost cel mai greu moment din 2020?
Cel mai greu moment a fost la aflarea veștii că trebuie să intrăm în izolare. Am fost extrem de dezamăgit când am văzut că se închid stadioanele, iar competițiile se amână sau se anulează. Și cred că nu doar eu am fost frustrat în acea perioadă a anului.

Dar cel mai plăcut?
Cel mai plăcut moment a fost când am reusit să devin campion național la 1.500 m, dar și când am câștigat Campionatele Internaționale în probele de 800 m si 1.500 m. De fapt, după o perioadă asa de grea și de incerta, toate concursurile la care am participat și în cadrul cărora mi-am îndeplinit obiectivul, au fost plăcute. Am văzut că munca pe care am depus-o pe toată perioada pandemiei a dat roade.

Cum ți-a schimbat viața pandemia de coronavirus?
În pandemie am învățat faptul că trebuie să apreciem fiecare moment la maxim. Trebuie să profităm de fiecare șansă și să nu renunțăm niciodată!

Ce îți propui pentru 2021?
În primul rând vreau să fiu sănătos, să nu mă accidentez și să mă pot pregăti în continuare la cel mai înalt nivel. În 2021 îmi propun să îmi îmbunătățesc recordurile personale pe toate probele.

Care este marele tau vis, ca și sportiv, și ce vei face pentru a-l îndeplini?
Cel mai mare vis al meu este să reprezint România la Jocurile Olimpice, iar pentru asta voi face tot ceea ce este nevoie. Voi investi în primul rând  timp și mă voi antrena din greu pentru a mă califica la o ediție de Jocuri Olimpice!

NICOLAE MARIAN COMAN
Probe: 1.500 m și 800 m
Data nașterii: 18.12.1996
Cluburi: CSU Arad/CSM Craiova
Antrenor: Gabriel Boga
Medalii cucerite în 2020:
– medalie de aur la 1.500 m la CN seniori, de la Cluj Napoca;
– medalie de argint la 800 m la CN seniori, de la Cluj Napoca;
S.B. 1.500 m: 3:47.16;
P.B. 1.500 m: 3:44.32;
S.B. 800 m: 1:50.77;
P.B. 800 m: 1:49.10.