Stiri Recente

Campionii României 2020 (26). Nicolae Soare: “Vreau o medalie olimpică! Este ceva care sună imposibil pentru mulți! Dar de ce nu?”

Într-un an în care competițiile sportive anulate au fost mai multe decât cele disputate, sunt totuși câțiva atleți care au reușit să cucerească medalii și să devină campioni naționali, fie în sală, fie în aer liber. Federația Română de Atletism își propune, prin proiectul “CAMPIONII ROMÂNIEI 2020”, să scoată la lumină poveștile nespuse ale sportivilor care, în ciuda greutăților cauzate de pandemia de coronavirus, au reușit să performeze și să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, fie la naționalele din februarie, de la București, fie la cele din toamnă, de la Cluj Napoca.
Al 26-lea sportiv din acest proiect este Nicolae Soare (CS Știința Bacău/CSM Bacău), campion național de seniori în probele de 5.000 m și 10.000 m.
Azi, 8 februarie 2021, haideți să aflăm împreună povestea succeselor lui din 2020.

Cum ai descrie anul competițional 2020 în câteva cuvinte?
Anul competitional 2020 a fost unul foarte scurt, din punct de vedere al curselor la care am participat. A fost un an al asteptării, mai ales de prin luna martie, când a început nebunia. Mă antrenam, dar nu știam ce competiție se va ține și de la o săptămână la alta se tot anulau, rând pe rând. O perioadă m-am refugiat la bunici, la țară, pentru că acolo mă puteam antrena în voie, iar mai apoi când s-au liniștit apele am revenit la Bacău. Pentru Campionatul Național nu am reușit să prind o formă prea bună, dar a fost bine. A fost un sentiment plăcut să concurez din nou, să pun munca depusă în competiție.

Într-un an în care competițiile anulate au fost mai multe decât cele disputate, ai reușit totuși să devii campion național la 5.000 m și 10.000 m. Care a fost cheia succesului?
Cred că succesul este să nu te dai bătut și, bineînțeles, să te antrenezi serios. Îmi place să cred că am un psihic tare.

Care a fost cel mai greu moment din 2020?
Cel mai greu moment a fost atunci când am aflat că se anulează Cupa Europei de 10.000 m o competiție pentru care mă pregătisem foarte bine încă de la finalul lui 2019.

Dar cel mai plăcut?
Cel mai plăcut a fost timpul petrecut alături de familie, de bunici. Ajung rar acasă iar anul trecut am putut petrece timp pretios cu ei. Din copilărie nu am mai stat atât de mult alături de bunici.

Cum ți-a schimbat viața pandemia de coronavirus?
Nu cred că mi-a schimbat viața în vreun fel. Cu toate acestea, am realizat că viața poate trece foarte repede, un lucru pe care nu îl conștientizasem până acum.

Ce îți propui pentru 2021?
Pentru 2021 îmi propun să mă autodepășesc. Vreau să ajung la Jocurile Olimpice de la Tokyo și să petrec timp mult cu familia.

Care este marele tau vis, ca și sportiv, și ce vei face pentru a-l îndeplini?
Vreau o medalie olimpică! Este ceva care sună imposibil pentru mulți! Dar de ce nu? E un vis! Eu un vis al meu. Viața pe care o duc este una sportivă, departe de casă prin cantonamente, sunt tot timpul plecat. Sunt multe sacrificii pe care doar noi, cei care le facem, le știm. Sunt pregătit să lupt pentru îndeplinirea visului prin multă muncă.

NICOLAE SOARE
Probe: 5.000 m și 10.000 m
Data nașterii: 20.09.1991
Cluburi: CSM Bacău/CS Știința Bacău
Antrenor: Cristina Alexe
Medalii cucerite în 2020:
– medalie de aur la 5.000 m la CN seniori, de la Cluj Napoca;
– medalie de aur la 10.000 m la CN seniori, de la Cluj Napoca;
S.B. 5.000 m: 14:14.09 min.;
P.B. 5.000 m: 13:54.88 min.;
S.B. 10.000 m: 30:17.63 min.;
P.B. 10.000 m: 28:25.38 min.