Stiri Recente

Campionii României 2020 (17). Ioana Diana Țigănașu: “Pandemia m-a învățat să fiu mai ambițioasă”

Într-un an în care competițiile sportive anulate au fost mai multe decât cele disputate, sunt totuși câțiva atleți care au reușit să cucerească medalii și să devină campioni naționali în sală, dar și în aer liber. Federația Română de Atletism își propune, prin proiectul “CAMPIONII ROMÂNIEI 2020”, să scoată la lumină poveștile nespuse ale sportivilor care, în ciuda greutăților cauzate de pandemia de coronavirus, au reușit să performeze și să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, atât la naționalele din februarie, de la București, cât și la cele din toamnă, de la Cluj Napoca.
A 17-a sportivă din acest proiect este Ioana Diana Țigănașu (CS Ceahlăul Piatra Neamț), campioană națională la greutate la tineret, în sală și aer liber, și vicecampioană națională la seniori, în aceeași probă, în sală și aer liber.
Azi, 15 ianuarie 2021, haideți să aflăm împreună povestea succeselor ei din 2020.

Cum ai descrie anul competițional 2020 în câteva cuvinte?
Anul în care natura ne-a ținut în loc, dar ambiția învinge temerile. Totul este să vrei.

Într-un an în care competițiile anulate au fost mai multe decât cele disputate, ai reușit totuși să devii campioană națională la greutate la tineret, în sală și aer liber, și vicecampioană națională la seniori, în aceeași probă, în sală și aer liber. Care a fost cheia succesului?
Da. În anul 2020 am reușit să devin campioană națională de tineret și vicecampioană națională de seniori la aruncarea greutății, atât în sală, cât și în aer liber, dar un moment frumos a fost și când am câștigat titlul de campioană națională, la seniori și tineret, la aruncarea discului în cadrul Campionatelor Naționale de aruncări lungi. Cheia succesului a fost faptul că am lucrat foarte bine în sezonul de iarnă, iar pandemia m-a învățat să fiu mai ambițioasă.

Care a fost cel mai greu moment de anul trecut?
Accidentarea la brațul drept și la umăr m-a împiedicat să arunc atât cât mi-am dorit în 2020. Dar timpul nu este pierdut și cred că anul 2021 va fi unul și mai bun.

Dar cel mai plăcut?
Medalia de argint de la Balcaniada de seniori a fost cel mai plăcut moment din 2020, mai ales că a venit după o perioada lungă de pauză în care am încercat recuperarea brațului. Tocmai de aceea, performanța cifrică nu a fost una grozavă, dar medalia în sine, cu semnificația ei, da.

Cum ți-a schimbat viața pandemia de coronavirus?
Nu îmi place deloc incertitudinea, dar această perioadă m-a ajutat să îmi propun obiective mai realiste pentru viitor.

Ce îți propui pentru acest an?
Îmi doresc, în primul rând, să fiu sănătoasă pentru a mă putea antrena la capacitate maximă. Apoi îmi doresc să rămân în topul aruncătoarelor din România și să ajung să particip la Cupa Europei și la Campionatul European de tineret.

Care este marele tău vis, ca și sportivă, și ce vei face pentru a-l îndeplini?
Cei mai mulți își doresc să participe la Jocurile Olimpice. Unii reușesc, alții nu. Eu vreau să pot face sport cât mai mult timp.

IOANA DIANA ȚIGĂNAȘU
Probă: greutate
Data nașterii: 16.01.2020
Club: CS Ceahlăul Piatra Neamț
Antrenor: Dan Cojocaru
Medalii câștigate în 2020:
– medalie de aur la greutate la CN tineret, de la București;
– medalie de argint la greutate la CN seniori, de la București;
– medalie de aur la greutate la CN tineret, de la Cluj Napoca;
– medalie de argint la greutate la CN seniori, de la Cluj Napoca;
S.B. sală: 14,02 m;
P.B: sală: 14,72 m;
S.B: aer liber: 14,08 m;
P.B. aer liber: 14,65 m.