Stiri Recente

Campionii României 2020 (15). Andrei Răzvan Deliu: “ Pandemia mi-a arătat câtă nevoie am de sport, de mișcare. Suntem născuți să alergăm!”

Într-un an în care competițiile sportive anulate au fost mai multe decât cele disputate, sunt totuși câțiva atleți care au reușit să cucerească medalii și să devină campioni naționali în sală, dar și în aer liber. Federația Română de Atletism își propune, prin proiectul “CAMPIONII ROMÂNIEI 2020”, să scoată la lumină poveștile nespuse ale sportivilor care, în ciuda greutăților cauzate de pandemia de coronavirus, au reușit să performeze și să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, atât la naționalele din februarie, de la București, cât și la cele din toamnă, de la Cluj Napoca.
Al 15-lea sportiv din acest proiect este Andrei Răzvan Deliu (SCM Deva), campion național de seniori la prăjină, atât în sală, cât și în aer liber.
Azi, 11 ianuarie 2021, haideți să aflăm împreună povestea succeselor lui din 2020.

Cum ai descrie anul competițional 2020 în câteva cuvinte?
Anul competițional 2020 a fost de departe cel mai diferit de până acum. Am avut foarte puțin timp de pregătire specifică, au foarte multe interdicții și lucruri stricte.

Într-un an în care competițiile anulate au fost mai multe decât cele disputate, ai reușit totuși să devii campion național de seniori la prăjină, atât în sală, cât și în aer liber. Care a fost cheia succesului?
Nu cred că am deținut eu cheia succesului. E adevărat că au fost multe competiții anulate și foarte puțin timp de antrenament, însă cu toții am trecut prin această perioadă dificilă și toți am fost la fel de puțin antrenați. Cu toate astea, săritura cu prăjina este ca mersul pe bicicleta: odată ce ai învățat-o, e greu să o uiți. Ca să glumesc puțin, în 2020 e posibil ca toți să fi sărit din amintiri și eu să fi avut un plus de memorie (râde).

Care a fost cel mai greu moment din 2020?
Nu pot să spun că am avut un anume moment greu din punct de vedere sportiv. Singura mea problemă reală a fost că, locuind la bloc, mi-a fost greu să mă antrenez și să îmi mențin pe cât posibil forma sportivă.

Dar cel mai plăcut?
De departe, cel mai frumos moment a fost când am ieșit din carantină și am putut să merg din nou pe stadion, să mă antrenez. Bineînteles, cu restricții și cu tot felul de interdicții, dar tot a fost o gură de aer proaspăt și la propriu și la figurat.

Cum ți-a schimbat viața pandemia de coronavirus?
Pandemia mi-a arătat câtă nevoie am de sport, de mișcare. Suntem născuți să alergăm și acum s-a observat asta cel mai mult. Cu toate acestea, poate că a fost un moment bun de pauză, ca să îmi pun gândurile în ordine și să ies din acea monotonie, din rutina cu care eram poate prea obișnuit. E mult spus faptul că mi-a priit această pauză, dar o iau ca pe o învățătură.

Ce îți propui pentru acest an?
Pentru acest an îmi propun, evident, să devin din nou campion național și să plec încrezator cu gândul spre un record personal chiar de la primele concursuri în sală.

Care este marele tau vis, ca și sportiv, și ce vei face pentru a-l îndeplini?
Oricărui sportiv căruia i se adresează această întrebare probabil că va răspunde că visul său este o medalie la Jocurile Olimpice sau măcar o participare la această competiție. Eu aș vrea să fiu mai modest, iar visul meu, în viitorul apropiat este să dobor recordul național de seniori. Și pentru aceasta sunt dispus să muncesc și mai mult decât am făcut-o până acum și să mă implic mult mai tare la antrenamente. Sfatul pe care îl primim de pe margine este să tragem 100% pentru visul nostru. Eu cred că pentru a putea reuși trebuie să ne dedicăm 101%.

ANDREI RĂZVAN DELIU
Probă: prăjină
Data nașterii: 28.10.1993
Club: SCM Deva
Antrenori: Florin Bucur și Răzvan Stănescu
Medalii câștigate în 2020:
– medalie de aur la prăjină la CN seniori, de la București;
– medalie de aur la prăjină la CN seniori, de la Cluj;
S.B. sală: 5,10 m;
P.B. sală: 5,11 m;
S.B. aer liber: 5,00 m;
P.B. aer liber: 5,20 m.