Stiri Recente

Campionii României 2020 (13). Gabriel Bitan: “Marele meu vis este să fiu următorul deținător al recordului național de seniori la săritura în lungime!”

Într-un an în care competițiile sportive anulate au fost mai multe decât cele disputate, sunt totuși câțiva atleți care au reușit să cucerească medalii și să devină campioni naționali în sală, dar și în aer liber. Federația Română de Atletism își propune, prin proiectul CAMPIONII ROMÂNIEI 2020, să scoată la lumină poveștile nespuse ale sportivilor care, în ciuda greutăților cauzate de pandemia de coronavirus, au reușit să performeze și să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, atât la naționalele din februarie, de la București, cât și la cele din toamnă, de la Cluj Napoca.
Al 13-lea sportiv din acest proiect este Gabriel Bitan (CSM Onești), campion național la lungime, la tineret și seniori, atât în sală, cât și în aer liber.
Azi, 6 ianuarie 2021, haideți să aflăm împreună povestea succeselor lui din 2020.

Cum ai descrie anul competițional 2020 în câteva cuvinte?
Anul 2020 l-aș descrie ca fiind unul atipic, în primul rând. Să ncerci să îți planifici antrenamentele într-un sezon în care majoritatea competițiilor sunt anulate sau, în cel mai bun caz incerte, este destul de dificil și de neplăcut pentru cuplul sportiv-antrenor. Din fericire, am arătat că ne-am descurcat destul de bine chiar și în condițiile date.

Într-un an în care competițiile anulate au fost mai multe decât cele disputate, ai reușit totuși să câștigi titlul de campion național la lungime, atât în sală, cât și în aer liber, la tineret și seniori. Care a fost cheia succesului?
Cheia succesului consider că a fost seriozitatea si determinarea cu care am abordat ambele sezoane din acest an, în special cel de vară când am observat tendința altora de a reduce turația motoarelor în pregatire. Eu am mers pe principiul că pregătirea trebuie făcută cât de mult posibil conform planului initial.

Care a fost cel mai greu moment de anul trecut?
Cel mai greu și neplăcut moment din 2020 a fost atunci când am aflat faptul că s-a anulat Campionatul European de seniori de la Paris. A fost prima competiție internațională de seniori pentru care mi-am îndeplinit baremul de participare, eu fiind încă în categoria de tineret. De asemenea, lipsa familiei de la competiții a fost o lovitură destul de mare pentru mine, deoarece sprijinul ei înseamnă enorm.

Dar cel mai plăcut?
Un moment plăcut pentru mine în 2020 a fost șansa de a participa la Campionatul National de ștafete, concurs organizat separat de Campionatul Național de seniori. De când eram la categoria de juniori 2 am renunțat la a mai participa la curse de sprint sau ștafetă, deoarece pregătirea necesară acestora, cât și faptul că sunt întotdeauna înaintea probei mele de bază, mi-ar da bătăi de cap în plus.

Cum ți-a schimbat viața pandemia de coronavirus?
Pandemia de coronavirus m-a afectat la început, întrucât erau prea multe schimbări de la zi la zi. Teama celor din jurul meu a creat o atmosferă tensionată și pentru mine. Dar am reușit să depășesc acele momente.

Ce îți propui pentru acest an?
Fiind primul an de seniorat, mi-ar placea să “îl onorez” cu cele dintâi sărituri de peste 8 metri. În sezonul de sală vreau să îmi îndeplinesc baremul pentru Campionatul European de la Torun, iar pentru cel în aer liber toată concentrarea mea va fi către calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Care este marele tău vis, ca și sportiv, și ce vei face pentru a-l îndeplini?
Marele meu vis este să fiu următorul deținător al recordului național de seniori la săritura în lungime. O asemenea performanță va înseamna întotdeauna o finală mondială sau olimpică, dar și podiumul european. Pentru acest vis îmi voi dedica în continuare timpul și atenția strict către atletism.

GABRIEL BITAN
Probă: lungime
Data nașterii: 23.07.1998
Club: CSM Onești
Antrenor: Cornel Grigore
Medalii câștigate în 2020:
– medalie de aur la lungime la CN tineret, de la București;
– medalie de aur la lungime la CN seniori, de la București;
– medalie de aur la lungime la CN tineret, de la Cluj;
– medalie de aur la lungime la CN seniori, de la Cluj;
S.B. sală: 7,74 m;
P.B. sală: 7,87 m;
S.B. aer liber: 7,86 m;
P.B. aer liber: 7,96 m.