Stiri Recente

Campionii României 2020 (10). Iulia Nicoleta Banaga: “Șase luni de pregătire fără nici o competiție au fost de departe cele mai grele momente ale acestui an!”

Într-un an în care competițiile sportive anulate au fost mai multe decât cele disputate, sunt totuși câțiva atleți care au reușit să cucerească medalii și să devină campioni naționali în sală, dar și în aer liber. Federația Română de Atletism își propune, prin proiectul “CAMPIONII ROMÂNIEI 2020”, să scoată la lumină poveștile nespuse ale sportivilor care, în ciuda greutăților cauzate de pandemia de coronavirus, au reușit să performeze și să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, atât la naționalele din februarie, de la București, cât și la cele din toamnă, de la Cluj Napoca.
A zecea sportivă din acest proiect este Iulia Nicoleta Banaga (CSM Onești), campioană națională de tineret și vicecampioană națională de seniori, la 60 m garduri, 100 m garduri și 400 m garduri.
Haideți să aflăm împreună povestea succeselor ei din 2020.

Cum ai descrie anul competițional 2020 în câteva cuvinte?
Anul competițional 2020 a fost unul atipic și foarte greu. Dar, totodată, a fost un an interesant.

Într-un an în care competițiile anulate au fost mai multe decât cele disputate, ai reușit totuși să devii campioană națională de tineret și vicecampioană națională de seniori, la 60 m garduri, 100 m garduri și 400 m garduri. Care a fost cheia succesului?
Cheia succesului aș putea spune că a fost răbdarea, în principal. Am sperat pe toată perioada pandemiei că vom avea totuși un sezon competițional și nu am întrerupt nici o zi antrenamentele, deși pregătirea a fost făcută în condiții aparte.

Care a fost cel mai greu moment din acest an?
Șase luni de pregătire fără nici o competiție au fost de departe cele mai grele momente ale acestui an, pline de incertitudini, momente lipsite de motivație și dor de adrenalina competiției.

Dar cel mai plăcut?
Cel mai plăcut moment din acest an a fost cel de după prima cursă de 400 m garduri a sezonului. Acea cursa mi-a adus cel mai bun început de sezon de până acum, o confirmare și o răsplată a muncii depuse în cele șase luni interminabile. A fost lucru care mi-a dat speranță că sunt pe drumul cel bun pentru anii ce vor urma.

Cum ți-a schimbat viața pandemia de coronavirus?
Pandemia de coronavirus nu mi-a schimbat radical viața, dar m-a învățat ce sunt răbdarea și speranța, și m-a făcut să înțeleg cât de ușor se pot schimba lucrurile de azi pe mâine. Am înțeles că mă pot adapta indiferent de situație și că am oamenii potriviți lângă mine.

Ce îți propui pentru 2021?
Îmi doresc ca în 2021 să fiu înainte de toate sănătoasă, să reușesc calificarea în finala Campionatului European U23, în proba de 400 m garduri, și să ating baremul de calificare la Campionatele Europene indoor de seniori în proba mea de suflet, 60m garduri. Va fi destul de greu, dar nu imposibil.

Care este marele tău vis, ca și sportivă și ce vei face pentru a-l îndeplini?
Îmi doresc să cuceresc medalii la Campionatele Europene și Mondiale de seniori și să mă califc la Jocurile Olimpice. Pentru toate acestea voi munci zi de zi și sunt sigură că voi reuși.

IULIA NICOLETA BANAGA
Probe: 60 m garduri, 100 m garduri, 400 m garduri;
Data nașterii: 29.10.1999
Club: CSM Onești
Antrenor: Nicolae-Daniel Iorga
– medalie de aur la 60 m garduri la CN tineret, de la București;
– medalie de argint la 60 m la garduri CN seniori, de la București;
medalie de aur la 100 m garduri la CN tineret, de la Cluj Napoca;
– medalie de argint la 100 m garduri la CN seniori, de la Cluj Napoca;
medalie de aur la 400 m garduri la CN tineret, de la Cluj Napoca;
– medalie de argint la 400 m garduri la CN seniori, de la Cluj Napoca;
S.B. 60 m garduri: 8.39;
P.B. 60 m garduri: 8.39;
S.B. 100 m garduri: 13.89;
P.B. 100 m garduri: 13.75;
S.B. 400 m garduri: 59.01;
P.B. 400 m garduri: 58.59.