Stiri Recente

Campionii României 2020 (1). Marius Gabriel Țone: “Nu voi renunța niciodată, indiferent cât de greu îmi va fi!”

Într-un an în care competițiile sportive anulate au fost mai multe decât cele disputate, sunt totuși câțiva atleți care au reușit să cucerească medalii și să devină campioni naționali în sală, dar și în aer liber. Federația Română de Atletism își propune, prin proiectul “CAMPIONII ROMÂNIEI 2020”, să scoată la lumină poveștile nespuse ale sportivilor care, în ciuda greutăților cauzate de pandemia de coronavirus, au reușit să performeze și să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, atât la Naționalele din februarie, de la București, cât și la cele din toamnă, de la Cluj Napoca.
Primul sportiv din acest proiect este Marius Gabriel Țone (CSM Onești), campion național în probele de 60 m și 100 m.
Haideți să aflăm împreună povestea succeselor lui din 2020!

Cum ai descrie anul competițional 2020 în câteva cuvinte?
A fost un an dificil, cu multă muncă și cu rezultate neașteptate. În timpul celor mai grele antrenamente și atunci când aveam cele mai mari dureri îmi spuneam mereu că se merită și că voi culege rezultatele la competiții. Și, acum, la final de 2020, se pare că am avut dreptate să strâng din dinți și mereu voi gândi așa. Nu voi renunța niciodată, indiferent cât de greu îmi va fi!

Într-un an în care competițiile anulate au fost mai multe decât cele disputate, ai reușit totuși să devii campion național atât în sală, cât și în aer liber. Care a fost cheia succesului?
Cheia succesului a fost aceea de a nu mă da bătut în situația dificilă creată de pandemia de coronavirus. A fost foarte multă nesiguranță în acest an, multe competiți au stat sub semnul incertitudinii, dar eu nu am plecat urechea la toate zvonurile și mi-am văzut de antrenamente. Am încercat să fiu conectat 100% doar la ceea ce am de făcut la pregătire.

Care a fost cel mai greu moment din acest an?
Cel mai dificil a fost în perioada stării de urgență, când ne-au fost limitate posibilitățile de pregătire. Totuși, eu pot spune că am avut și puțin noroc. Chiar lângă blocul unde locuiesc se află o școală, care are pistă de atletism. Acolo am mers destul de des să mă antrenez pentru că în casă este aproape imposibil. A fost extrem de important faptul că nu am pierdut foarte mult din perioada de pregătire.

Dar cel mai plăcut?
Cel mai plăcut moment a fost când am deveni campion național în proba de 100 m. A fost o senzație unică să urc pe prima treaptă a podiumului, pe un stadion atât de frumos cu e cel de la Cluj Napoca și într-o probă extrem de spectaculoasă cum e cea de 100 m! Minunată experiență!

Cum ți-a schimbat viața pandemia de coronavirus?
Am fost destul de afectat din punct de vedere financiar. Fără sprijinul părinților nu cred că reușeam să trec peste acest an atât de dificil. Fără ei nu reușeam să mă descurc, să mă antrenez așa cum trebuie și să obțin rezultatele acestea. Lor, părinților mei, doresc să le mulțumesc pentru tot sprijinul necondiționat și o să fac tot posibilul să nu îi dezamăgesc nici în viitor.

Ce îți propui pentru 2021?
Doresc să îmi apăr titlurile naționale obținute în acest an și vreau să fac o figură cât mai frumoasă la Campionatul European de tineret.

Care este marele tau vis, ca și sportiv și ce vei face pentru a-l îndeplini?
Eu sunt o fire realistă și sunt conștient că în proba de 100 m este foarte greu să realizez baremul pentru Jocurile Olimpice. De aceea, țelul meu este cucerirea unei medalii la Europenele sau Mondialele de seniori și voi munci neîncetat pentru a mi-l îndeplini. Și, nu în ultimul rând, vreau să urc de atât de multe ori pe podium, încât suportul de medalii pe care-l am acasă să cadă de pe perete!

MARIUS GABRIEL ȚONE
Probe:
60 m și 100 m
Data nașterii: 13.04.2000
Club: CSM Onești
Antrenor: Cornel Grigore
Medalii cucerite în 2020:
– medalie de aur la 60 m la CN tineret, de la București;
– medalie de aur la 60 m la CN seniori, de la București;
– medalie de aur la 100 m la CN tineret, de la Cluj Napoca;
– medalie de bronz la 100 m la CN seniori, de la Cluj Napoca;
S.B 60m: 6.80 s;
P.B 60m: 6.80 s;
S.B. 100m: 10.77 s;
P.B. 100m: 10.77 s.