Stiri Recente

Campionatul European de Atletism U20 din 2023 se va desfășura la Cluj-Napoca!

Veste fantastică pentru sportul românesc! European Athletics a decis vineri, 7 mai 2021, să acorde României dreptul de organizare a European Athletics U20 Championships 2023!

Consilul European Athletics (Asociația Europeană a Federațiilor de Atletism), întrunit vineri seara la Lausanne, a acordat României cel de-al doilea campionat european cu probe de pistă, după Campionatul European de Atletism pe Echipe – Liga 1 care se va desfășura în luna iunie a acestui an la Cluj-Napoca.

După prezentare candidaturii României, președintele European Athletics, Dobromir Karamarinov a felicitat comisia de candidatură și a apreciat faptul că România a făcut pași importanți către organizarea de mari competiții europene. Acesta a subliniat faptul că România a demonstrat în ultimii ani aplecarea către competițiile mari de pistă și a faptul că poate deveni un organizator de talie europeană. După Campionatul Balcanic de Juniori din 2019 a urmat Campionatul Balcanic de Seniori din 2020 și, anul acesta, Campionatul European pe Echipe Liga 1. Toate competițiile au fost și vor fi găzduite de Cluj Arena!

Din echipa de prezentare a candidaturii României au făcut parte președintele Federației Române de Atletism, Florin Florea; directorul Cluj Arena și consilier în consiliul local Cluj-Napoca, Radu Rațiu; președintele Asociației Județene de Atletism, Ioan Măcelaru și consultantul de comunicare al Federației Române de Atletism, Cătălina Zorojanu. La realizarea documentației pentru această candidatură s-a lucrat încă din 2018 și a fost implicată o întreagă echipă, vineri având loc prezentarea finală. De menționat că la startul depunerii de candidaturi pentru acest campionat au fost aliniate șase țări.

Sprijinul necondiționat acordat de către autoritățile locale și județene din Cluj Napoca în vederea organizării Campionatului European pe echipe – Liga 1 și afinitatea orașului pentru sportul de performanță a determinat European Athletics să acorde orașului din Transilvania dreptul de organizare a European Athletics U20 Championships 2023.

Așadar, peste doi ani, cca 1.500 de sportivi din 48 de țări vor concura pe superbul Cluj Arena la European Athletics U20 Championships 2023!

”Este o bucurie imensă pentru comunitatea de atletism din România și o veste excelentă pentru viitorul atletismului românesc! De acum înainte porțile României sunt deschise către competițiile de mare anvergură, implicit către sponsori și promovare mediatică prin transmisii de televiziune, iar atletismul își va recăpăta locul în inima și atenția românilor. Timp de doi ani până la competiția din 2023 se va vorbi despre atletism, se vor face evenimente legate de creșterea gradului de interes al tinerilor și copiilor pentru atletism, aceștia putând vedea din tribune cea mai mare competiție europeană rezervată juniorilor, se vor organiza competiții în care vom testa capacitatea de pregătire. Câștigul imens adus de acest campionat este faptul că vom avea posibilitatea de a învăța și stăpâni tainele organizării unui campionat de foarte mare anvergură, ceea ce, cu siguranță, va deschide porțile României pentru Europa, iar Europa se va bucura de un nou mare centru de desfășurare a competițiilor atletice!

Mulțumesc în primul rând orașului Cluj-Napoca și în special primarului Emil Boc și președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, pentru susținerea arătată și tuturor instituțiilor locale implicate. Mulțumesc Ministerului Tineretului și Sportului  care este principalul partener al nostru pentru organizarea competițiilor de atletism și tuturor celor care au crezut, au sperat și au lucrat intens pentru ca această candidatură să se transforme dintr-un vis frumos într-o realitate europeană.” Florin Florea – Președintele Federației Române de Atletism.

Ultimele trei ediții ale acestei competiții au avut loc astfel: Eskilstuna (Suedia) – 2015, Grosseto (Italia) – 2017 și Boras (Suedia) – 2019. În acest an, European Athletics U20 Championships va avea loc la Tallin (Estonia), în perioada 15-18 iulie.