Stiri Recente

Campionatele Mondiale de Atletism vor avea loc la Budapesta în 2023!

Organizarea Campionatelor Mondiale de Atletism pe pistă din 2023 a fost acordată Budapestei, conform declaraţiilor oficiale IAAF făcute ieri la Monaco.

Budapesta organizează pentru prima dată un campionat mondial de atletism în aer liber şi, pentru acest eveniment, va construi un stadion de 40000 de locuri în partea de sud a oraşului, pe malul Dunării. Ulterior Campionatului Mondial capacitatea sa va fi redusă la 15000 de locuri.

La numai 824 de kilometri de Bucureşti va avea loc un campionat mondial de atletism pe pistă! A fost Ungaria norocoasă? Nicidecum. Acest campionat mondial este încununarea unui cumul de factori plecând de la un istoric competiţional internaţional puternic, trecând printr-o mişcare atletică de vârf şi, nu în ultimul rând, baze sportive de excelenţă. 

Pentru a reuşi să organizeze un campionat mondial, a fost nevoie de eforturi susţinute din partea Ungariei, timp de ani de zile. Ţara vecină a început să organizeze treptat campionate internaţionale de anvergură mai mică, pentru ca, după ce statutul său de bun organizator a fost confirmat, să poată organiza campionate internaţionale importante. Să nu uităm că Ungaria, prin capitala sa, Budapesta, a fost organizatoarea Campionatelor Europene în 1966 și 1998, precum și a Campionatelor Mondiale de Sală în 1989 și 2004.

Dezideratul Federaţiei Române de Atletism este de a oferi la rândul său României posibilitatea de a găzdui întreceri atletice internaţionale de anvergură. Dacă în alergarea pe șosea Federația Română de Atletism a făcut deja pași importanți în această direcție prin organizarea Campionatul European de 24 ore alergare din mai 2018 de la Timișoara și obținerea statutului de țară organizatoare a Campionatului Mondial de 50km alergare din 1 septembrie 2019 de la Brașov, pentru competițiile pe pistă eforturile FRA se vor concentra pe impunerea unor condiţii organizatorice din ce în ce mai bune pentru competiţiile de top ale României şi către depunerea candidaturii pentru organizarea de întreceri sportive internaţionale pe pistă sub egida EAA (European Athletics Association). Primele încercări vor fi obţinerea statutului de European Classic Permit pentru Campionatele Internaţionale ale României, urmată de organizarea Balcaniadei de Seniori în 2020 şi de depunerea candidaturii pentru organizarea în 2021 a Campionatului European pe echipe Liga I și în 2023 a Campionatului European de Juniori 1. Toate aceste competiții pe pistă se vor desfășura pe Cluj Arena din Cluj-Napoca.