Stiri Recente

Atletismul românesc la JO Tokyo – 2020

Ne mai despart câteva ore, până când cea de-a XXXIII-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară – Tokyo 2020, să intre în istorie. O ediție amânată cu un an, profund marcată de pandemia COVID-19.

Timp de zece zile, impunătorul Stadion Olimpic, „rece și gol”, din păcate, a găzduit marea parte a întrecerilor atletice, competiție la care România a fost prezentă cu zece sportivi, fiind reprezentate toate cele trei grupe de probe: sprint, garduri, sărituri; fond, semi-fond, maraton, marș; aruncări. Ultima, cu cei mai mulți atleți, patru, ne-a adus, de altfel, cele mai mari satisfacții. Un loc șase pentru Bianca Florentina Ghelber (legitimată la CSM Bacău-CSA Steaua București, antrenor Mihaela Melinte) la aruncarea ciocanului, ea izbutind să realizeze în finală un nou record personal (74,18 m). La care se adaugă cea de-a 12-a poziție, la aruncarea suliței, pe care s-a clasat Alexandru Mihăiță Novac (CSM București, antrenor Mihaela Melinte), cu o nouă cea mai bună performanță personală a sezonului în calificări, 83,27 m. Sunt cele mai bune rezultate pe care atletismul românesc le realizează după două ediții ale Jocurilor, adică după nouă ani!

Alin-Alexandru Firfirică (CSA Steaua București, antrenor Teodoru Agachi), primul tricolor care a intrat în concursul olimpic, n-a reușit să treacă de calificările de la aruncarea discului și a trebuit să se mulțumeacă cu locul 17 (61,90 m). Tot în preliminarii, de această dată de la aruncarea greutății, s-a oprit și Rareș Andrei

Toader (CS Dinamo București, antrenor Sorin Tirichiță), locul 26 (19,81 m).

Alina Rotaru-Kottmann (CSA Steaua București, antrenor Mihai Corucle – 6,51 m) și Florentin Costina  Iușco (LPS Cetate Deva, antrenor Nicolae Alexe – 6,36 m), ambele în calificările de la săritura în lungime, au ocupat locurile 17, respectiv, 20. Din păcate, din cauza unei accidentări, adică din motive medicale, Andrea Miklos (CSM București, antrenor Magdolna Kanizsay) nu a putut să ia startul în seriile de la 400 m. Pe Daniela Stanciu (CSA Steaua București, antrenor Oana Pantelimon) au despărțit-o cinci centimetri de finala de la săritura în înălțime (1,90 m), locul 18.

Marius Cocioran (CSU Reșița, antrenor Octavian Măzăran), la capătul unei curse de-o dificultate extremă la 50 km marș, având în vedere canicula și umiditatea, s-a clasat pe locul 24, fiind cronometrat în 4h01:43. În fine, Claudia Bobocea (CSA Steaua București, antrenor Valentin Anghel) a fost a 33-a la 1500 m.