Stiri Recente

Atleții români calificați la Tokyo au început pregătirea pentru JO. Claudia Bobocea (2): “Este o onoare că voi putea reprezenta România la cea mai importantă competiție a lumii”!

Pentru atletism, anul competițional 2020 a ajuns aproape de final. A fost un an dificil, total atipic, pentru tot sportul mondial. Pandemia de coronavirus a dat peste cap calendarul în sportul mondial și toată lumea implicată în acest fenomen a trebuit să se reseteze. Acum, la final de 2020, gândurile multora zboară deja spre anul viitor, spre competiția supremă din Japonia – Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Federația Română de Atletism are cinci sportivi calificați până în acest moment la JO de anul viitor, dar lista nu e încă închisă.
Alina Rotaru (lungime), Alin Firfirică (disc), Florentina Iusco (lungime), Claudia Bobocea (1.500 m) și Daniela Stanciu (înălțime) sunt sportivii care au deja în buzunar viza pentru Tokyo.
În cadrul unui proiect special, departamentul de comunicare din cadrul Federației Române de Atletism își propune să stea de vorbă cu atleții deja calificați la Tokyo, să afle cum a fost anul 2020 pentru ei, care sunt planurile de pregătire și ce gânduri au pentru Jocurile Olimpice.
Azi, 27 octombrie 2020, stăm de vorbă cu Claudia Bobocea, sportivă legitimată la clubul Steaua București.

Cum a fost anul competițional 2020 pentru tine și ce ai învățat din această experiență?
2020 rămâne un an unic, deoarece din luna martie totul a fost incert pe plan sportiv. Totuși, într-un final am avut parte de o serie de concursuri internaționale care mi-au adus o deosebită satisfacție. Din punct de vedere socio-uman am învățat multe. Am văzut lumea cu alți ochi și am realizat că se poate trăi și cu multe restricții. Când îți dorești ceva cu adevărat, nimic nu îți poate sta în cale atât timp cât muncești. Omul este capabil să se adapteze în cele mai dificile situații.

Cum arată programul de pregătire din această toamnă-iarnă?
Pregătirea de toamnă este întoarcerea la rutina perioadei de creare a unei baze solide pentru întregul anul competițional 2021. În fiecare săptămână alerg chiar și 149 de kilometri. Alerg pe teren variat, dar nu ignor exercițiile în sala de forță.

Care sunt obiectivele tale pentru sezonul de sală, desigur, dacă el va exista?
Anul 2021 are trei competiții majore: Campionatul European de sală, Campionatul Mondial de sală și Jocurile Olimpice. Sezonul de sală este o etapă intermediară pentru obiectivul suprem: Jocurile Olimpice. În ceea ce privește sezonul de sală, doresc să îmi îmbunătățesc performanțele de la edițiile anterioare ale Campionatelor Europene și Mondiale.

Sezonul de aer liber are ca și finalitate JO de la Tokyo. Care este țelul tău pentru această competiție?
Obiectivul principal pentru Jocurile Olimpice este accederea în finala olimpică a probei de 1.500 m, dar eu îmi doresc mai mult. Și cred că pot să obțin mai mult. Atât eu, cât și antrenorul Valentin Anghel să ținem pasul cu elita mondială.

Ce înseamnă pentru tine faptul că vei reprezenta România la competiția supremă din Asia?
Este o onoare că voi putea reprezenta România la cea mai importantă competiție a lumii. Vreau să fiu un bun ambasador al sportului din țara noastră. Orice sportiv cred că îți dorește asta.

CLAUDIA BOBOCEA
Probă: 1.500 m
Data nașterii: 11.06.1992
Club: Steaua București
Antrenor: Valentin Anghel
Performanță calificare JO: – 4:02.27 – la etapa Diamond League de la Londra 2019
S.B: 4:01.31
P.B: 4:01.31.