Stiri Recente

Atleții români calificați la Tokyo au început pregătirea pentru JO. Alina Rotaru (1): “E o performanță că voi concura la Tokyo! Vreau un loc în finală”

Pentru atletism, anul competițional 2020 a ajuns aproape de final. A fost un an dificil, total atipic, pentru tot sportul mondial. Pandemia de coronavirus a dat peste cap calendarul în sportul mondial și toată lumea implicată în acest fenomen a trebuit să se reseteze. Acum, la final de 2020, gândurile multora zboară deja spre anul viitor, spre competiția supremă din Japonia – Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Federația Română de Atletism are cinci sportivi calificați până în acest moment la JO de anul viitor, dar lista nu e încă închisă.
Alina Rotaru (lungime), Alin Firfirică (disc), Florentina Iusco (lungime), Claudia Bobocea (1.500 m) și Daniela Stanciu (înălțime) sunt sportivii care au deja în buzunar viza pentru Tokyo.
În cadrul unui proiect special, departamentul de comunicare din cadrul Federației Române de Atletism își propune să stea de vorbă cu atleții deja calificați la Tokyo, să afle cum a fost anul 2020 pentru ei, care sunt planurile de pregătire și ce gânduri au pentru Jocurile Olimpice.
Azi, 19 octombrie 2020, stăm de vorbă cu Alina Rotaru, sportivă legitimată la CSM București.

Cum a fost anul competițional 2020 pentru tine și ce ai învățat din această experiență?
Anul 2020 a fost unul dificil atât din punct de vedere fizic, dar mai ales psihic. Un an în care toate planurile de antrenament au fost date peste cap. Micky (n.r. – antrenorul Mihai Corucle) nu a planificat un sezon de sală pentru mine, deoarece aveam de gând să încep sezonul de aer liber în luna aprilie. Însă a venit pandemia și a schimbat totul. Nu am mai putut merge în cantonamentul de pregătire din SUA. Complexul Olimpic din Stuttgart a fost închis pentru o perioadă. Condițiile de antrenament nu au fost optime, dar antrenorul meu a găsit mereu soluții și a improvizat pentru ca eu să mă pot antrena cât de cât normal. Am rămas însă mereu motivată și m-am antrenat cu gândul la Jocurile Olimpice din 2021. Pana în luna iunie nu am știut exact dacă o sa fie un sezon de competiții internaționale.  Împreună cu antrenorul meu, am luat decizia ca în acest sezon să sar cu elan mai scurt, de 13 pasi cu premergător. Suntem mulțumiți de rezultatele din acest sezon, dar și de locurile obținute. Am învățat să ne adaptăm din mers la o situație de criză pentru care nu eram pregătiți. Mă bucur enorm că am avut șansa în acest an special să particip alături de cei mai buni atleți din lume la câteva concursuri importante. A fost un sezon scurt, dar intens.

Cum arată programul de pregătire din această toamnă-iarnă?
Pe 12 octombrie am început pregătirea. Înca nu știm sigur dacă vom reuși să mergem în vreun cantonament de pregătire anul acesta. Micky are deja planificat un program pentru mine. Momentan ne putem antrena atât în sala, cât și pe stadion ceea ce este un lucru minunat, în aceste momente grele. Regulile din baza sportivă din Stuttgart sunt mai stricte decât au fost până acum. De exemplu, antrenorul trebuie să poarte mască atât în sală, cât și pe stadion, pe tot parcursul antrenamentului.

Care sunt obiectivele tale pentru sezonul de sală, desigur, dacă el va exista?
În primul rând să speram ca va fi un sezon de sală. Obiectivul principal în sezonul de sală în 2021 îl reprezintă obținerea unui rezultat cât mai bun la Campioantele Europene de la Torun, din Polonia.

Sezonul de aer liber are ca și finalitate JO de la Tokyo. Care este țelul tău pentru această competiție?
Obiectivul meu principal la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2021, este să mă calific în finală!

Ce înseamnă pentru tine faptul că vei reprezenta România la competiția supremă din Asia?
Prezența la Jocurile Olimpice este o mare performanță pentru mine. Este încununarea muncii mele și a persoanelor care au avut încredere în mine, și care îmi sunt în continuare alături. Pentru mine este mereu o onoare să reprezint România la astfel de competiții.

ALINA ROTARU
Probă: lungime
Data nașterii: 05.06.1993
Club: CSM București
Antrenor: Mihai Corucle
Performanță calificare JO: 6,91 m – la Hanauerland-Spiele de la Freistett (Germania)
S.B: 6,69 m
P.B: 6,91 m.