Stiri Recente

Atleții români calificați la Tokyo au început pregătirea pentru JO. Alin Firfirică (5): “Dacă îți dorești să faci ceva cu adevărat, nu trebuie să renunți indiferent de obstacolele pe care le întâlnești

Pentru atletism, anul competițional 2020 a ajuns aproape de final. A fost un an dificil, total atipic, pentru tot sportul mondial. Pandemia de coronavirus a dat peste cap calendarul în sportul mondial și toată lumea implicată în acest fenomen a trebuit să se reseteze. Acum, la final de 2020, gândurile multora zboară deja spre anul viitor, spre competiția supremă din Japonia – Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Federația Română de Atletism are cinci sportivi calificați până în acest moment la JO de anul viitor, dar lista nu e încă închisă.
Alina Rotaru (lungime), Alin Firfirică (disc), Florentina Iusco (lungime), Claudia Bobocea (1.500 m) și Daniela Stanciu (înălțime) sunt sportivii care au deja în buzunar viza pentru Tokyo.
În cadrul unui proiect special, departamentul de comunicare din cadrul Federației Române de Atletism își propune să stea de vorbă cu atleții deja calificați la Tokyo, să afle cum a fost anul 2020 pentru ei, care sunt planurile de pregătire și ce gânduri au pentru Jocurile Olimpice.
Azi, 16 noiembrie 2020, stăm de vorbă cu Alin Firfirică, sportiv legitimat la clubul Steaua București.

Cum a fost anul competițional 2020 pentru tine și ce ai învățat din această experiență?
Aș putea spune că anul 2020, din punct de vedere sportiv, a fost unul foarte dificil deoarece a trebuit să mă antrenez mai mult în casă. Nu am putut să îmi fac numărul necesar de aruncări pentru a putea ajunge într-o formă bună încă de la primele concursuri, iar acest aspect s-a reflectat în rezultatele ulterioare. Lucrul pe care l-am învățat din această experiență este acela că, dacă îți dorești să faci ceva cu adevărat, nu trebuie să renunți indiferent de obstacolele pe care le întâlnești.

Cum arată programul de pregătire din această toamnă-iarnă?
Pregătirea din această perioadă o sa fie puțin mai diferită, deoarece colaborez cu un nou antrenor. În general, această perioadă este una de încărcare, în care încercăm să acumulăm cât mai multe resurse pentru sezonul competițional.

Care sunt obiectivele tale pentru sezonul de iarnă-primăvară, desigur, dacă el va exista?
Pentru prima parte a anului viitor mi-am propus, împreună cu antrenorul meu, să îmi mențin titlul de campion național de aruncări lungi de iarnă. Și, în ceea ce privește competițiile internaționale, am în plan o medalie la Cupa Europei de aruncări lungi din Leiria, Portugalia. Sper ca această competiție să nu fie amânată sau anulată, așa cum s-a întâmplat în 2020.

Sezonul de aer liber are ca și finalitate JO de la Tokyo. Care este țelul tău pentru această competiție?
Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt motivația mea în fiecare sesiune de antrenament pe care o fac. Rămân cu aceeași dorință de a mă întoarce cu o medalie de acolo, iar până acum antrenamentele îmi arată că sunt pe drumul cel bun.

Ce înseamnă pentru tine faptul că vei reprezenta România la competiția supremă din Asia?Este o mare bucurie pentru mine să particip la prima mea ediție de Jocuri Olimpice și să reprezint țara la o astfel de competiție de mare anvergura. Îmi doresc ca rezultatele delegației României să ne facă mândrii că suntem români.

ALIN FIRFIRICĂ
Probă:
disc
Data nașterii: 03.11.1995
Club: Steaua București
Antrenor: Teodor Agache
Performanță calificare JO: – 67,32 m – la Memorial Kamila Skolimowska de la Katowice (Polonia) în 2019
S.B: 66,22 m
P.B: 67,32 m.