
Antrenor de atletism în vremuri de pandemie
Sportivii de înaltă performanţă trec în aceste zile prin momente grele, care le pun la încercare motivaţia de a rămâne în formă în timp ce trebuie să se antreneze deseori în condiţii improprii. Dar ei nu sunt singurii care trebuie să se adapteze la această situaţie. Antrenorii lor trebuie să facă acum dovada unui profesionalism excepţional şi să îi ajute să îşi păstreze condiţia fizică şi motivaţia de a fi cei mai buni. Un lucru care nu este deloc uşor.
Am deschis seria de scurte interviuri cu antrenorii sportivilor care concurează în probele de alergare, iar prima intervievată a fost DOINA VOINEA. Antrenoarea este alături de sportiva sa de top, Marina Baboi (SCM Gloria Buzău), campioană naţională de 100 m şi 200 m în aer liber: „Marina și cu mine suntem „izolate” într-o căsuță în afara Bucureştiului. Nu avem stadion, nu avem sală de forță, însă avem câmp liber!”.
Referitor la antrenamentul specific, Doinea Voinea ne spune: „Putem face bucăți pe iarbă, facem multe, foarte multe plurisalturi, forță (genuflexiuni și semi cu partener pe spate) și PFG (cele recomandate de FRA sunt foarte bune).” În final, cupulul antrenoare-sportivă ne spun că: “Suntem mulțumite că ne putem antrena în condițiile actuale. Sperăm să se termine problemele astea cât mai repede, să ne vedem sănătoși pe stadioane.”
“Putem face bucăți pe iarbă, facem multe, foarte multe plurisalturi, forță (genuflexiuni și semi cu partener pe spate) și PFG (cele recomandate de FRA sunt foarte bune)” – Doina Voinea
Unul dintre cei mai fericiţi antrenori este fără îndoială VALENTIN ANGHEL care se bucură de faptul că îşi poate antrena eleva, pe campioana balcanică Claudia Bobocea (Steaua Bucureşti), în Portugalia, unde condiţiile de izolare sunt ceva la relaxate: „Pentru noi, această perioada în care restricțiile impuse creează dificultăți în desfășurarea activității , nu înseamnă izolare totală la domiciliu (Monte Gordo, Portugalia) aici legislația în vigoare permițând desfășurarea activității sportivilor de performanță în grupuri de 2-5 persoane în aer liber.” Este şi motivul pentru care Claudia Bobocea se poate bucura de antrenamente aproape obişnuite în aer liber: „Exceptând stadionul și facilitățile acestuia care sunt închise până în data de 17 aprilie (nr.la momentul interviului)”.
Mai mult, Valentin Anghel este bucuros că au posibilitatea de a extinde anumite părţi din programul de pregătire al sportivei: „Diferența constă în programul de forță pe care îl facem pe nisip, folosind astfel un ambient natural foarte bun pentru dezvoltarea diferitelor grupe musculare în această perioadă”. Izolarea îţi spune însă şi aici cuvântul şi antrenorul admite că abordează şi „un program cardio gen “CORE” care se poate face într-un spațiu închis gen casă, apartament, garaj etc.”
“Diferența constă în programul de forță pe care îl facem pe nisip, folosind astfel un ambient natural foarte bun pentru dezvoltarea diferitelor grupe musculare în această perioadă” – Valentin Anghel
Cât despre sfaturi şi mici secrete de pregătire în această perioadă Valentin Anghel spune că nu este cel mai indicat, deoarece admite: „Suntem un caz fericit care nu trebuie să facă foarte multe “invenții” în această perioadă dificilă”.
De la alergare, la aruncări
Una dintre speranţele României la o medalie olimpică este fără îndoială Alin Firfirică (Steaua Bucureşti). Pentru Alin, amânarea Jocurilor Olimpice este un moment greu, dar ştie că trebuie să rămână concentrat şi extrem de bine pregătit pentru Tokyo 2021. Iar una dintre cele mai dificile părţi ale acestei misiuni o are antrenoarea sa, DANIELA COSTIAN, care se vede acum în postura de a-şi antrena de la distanţă elevul: „Vorbim în fiecare zi înainte de fiecare antrenament, ce are de făcut. Apoi vorbim și după antrenament. În fiecare zi am câteva întrebări standard pentru el: cum se simte, dacă are vreo durere, etc. Asta la antrenamentele de forță, alergare, sărituri și pregătire fizică generală.” Cât despre antrenamentul de aruncări, antrenoarea face alături de sportivul său analiza aruncărilor după fiecare antrenament.
Daniela Costian recunoaşte că este greu dar spune că „cine vrea să facă ceva, face”. În ceea ce priveşte sfaturile pe care le-ar da sportivilor de performanţă ar fi: „Să se antreneze atât cât este posibil, să nu renunțe ușor la ce au muncit până acum și să fie pozitivi. Să se bucure de familie, că acum este timp. Când totul o să revină la normal vor fi mai mult plecați în cantonamente”.
“Să se antreneze atât cât este posibil, să nu renunțe ușor la ce au muncit până acum și să fie pozitivi” – Daniela Costian
SORIN TIRICHIŢĂ are misiunea de a-i pregăti pe doi dintre cei mai talentaţi aruncători ai momentului Rareş Toader (CSM Ploieşti), campionul naţional la aruncarea greutăţii şi Adela Stanciu (CSM Bucureşti), campioană naţională juniori 1 la aruncarea ciocanului. Visul baremului olimpic este viu în mintea lui Rareş, cât şi a antrenorului său: „Rareș şi-a făcut acasă la Vâlcea o mică sală de forță. Sare, aleargă, aruncă… rămâne activ!” Sorin Tirichiţă spune că este importantă comunicarea şi ne spune că, momentan, până la finalizarea micii săli de forţă, comunică la două zile: „Subiectul principal, menținerea PFG (pregătire fizică generală)”.
“Ambii sportivi sunt foarte motivaţi! Foarte important!” – Sorin Tirichiţă
Cât despre Adela Stanciu, antrenorul ne spune că: „Iese zilnic pe niște alei, face piruete, are minge medicinală, gantere” şi se bucură pentru ea că „măcar are unde să se învârtă cu ciocanul!”. Dar poate cea mai mare bucurie a antrenorului este că, în ciuda condiţiilor dificile de antrenament „ambii sportivi sunt foarte motivaţi! Foarte important!”
Este timpul să sari!
Numele OANEI PANTELIMON este legat medalia olimpică de bronz de la Sydney 2000, dar şi de cariera ei de antrenor! Printre atleţii de top antrenaţi de ea se numără şi Daniela Stanciu (Steaua Bucureşti), care şi-a îndeplinit baremul pentru Tokyo. 2021 din păcate, nu 2020! Oana Pantelimon recunoaşte că, în ciuda puterii de care dau dovadă sportivii, vremurile sunt dificile: “Este o perioadă cu care nu ne-am mai confruntat, sunt momente dificile și sportivii sunt bulversați”.
“Scopul este de a menține un tonus fizic dar mai ales psihic cât mai bun” – Oana Pantelimon
Dar, totodată, este convinsă că este nevoie de comunicare intensă pentru a ieşi cu fruntea sus şi bine pregătiţi din această criză: “Îi încurajez permanent, vorbesc zilnic cu ei, ne și vedem prin intermediul WhatsApp și efectuăm împreună programe de antrenament adaptate la condițiile de la domiciliu”. „Dacă ar fi să dau un sfat, aș zice că în aceste momente este important să existe un contact permanent între antrenori și sportivi și o structură zilnică bine stabilită, cu scopul de a menține un tonus fizic dar mai ales psihic cât mai bun, pentru a putea trece cu bine peste această perioadă.”
Cât despre specificul pregătirii, antrenoarea spune că a diversificat cât mai mult programul de pregătire pentru a menţine concentrarea sportivilor: „Exercițiile sunt variate, unele noi, pentru a le păstra cât mai mult interesul și plăcerea de mișcare în aceste zile monotone pentru ei.” Şi este mândră pentru înţelepciunea de care dau dovadă sportivii: „Chiar dacă sunt nerăbdători să revină pe stadion, au înțeles că cel mai important este să rămânem sănătoși, așa că, respectăm cu toții recomandările de izolare și protecție, venite în aceste zile.”
De la înălţime, la lungime!
Mihai Corucle, „Micky” cum îi spun cei apropiaţi, este de ani buni antrenorul talentatei lungimiste Alina Rotaru (CSM Bucureşti), campioană mondială universitară şi ocupanta locului 6 la Campionatul Mondial de la Doha. Antrenorul şi eleva sa locuiesc în Germania, iar pregătirea sportivei a presupus câteva ajustări pentru ca programul ei de antrenament să fie cât mai aproape de normal: „Pe Alina am trimis-o într-o zonă de deal și munte, într-o localitate foarte izolată. Acolo are o pistă de atletism. Ea se poate antrena fără probleme. E la 30-40 km de Stuttgart și merg zilnic la ea la antrenamente.” În plus, magazinul de articole sportive a lui Mihai Corucle este “închis pe perioada pandemiei și transformat într-o sală de forță pentru Alina. Deci 95% din antrenamentele ei sunt foarte normale.”
Singurele regrete ale antrenorului şi sportivei sunt cele legate de lipsa competiţiilor, dar speranţele sunt legate de toamna acestui an când se aşteaptă să participe la câteva competiţii de nivel înalt: „La sfârșitul acestei săptămâni trebuia să fie la Doha, la Diamond League. Normal că îi pare rău că nu participă la concursuri. Motivația cea mai mare este să se pregătească pentru Europene, care nu sunt încă amânate, și pentru etapele din Diamond League, care se pare că vor fi în septembrie și octombrie 2020.” „Pentru Alina este un avantaj că se amână Jocurile Olimpice. Alina e la vârsta la care poate doar acumula experiență. Sportivele care sunt în vârstă, adversarele ei, sunt dezavantajate. Este foarte bine că e deja calificată.”
“Chiar dacă este greu, să rămână motivați în continuare, până vom reveni la normal. Mentalul să fie la cote cât mai înalte. Să nu facă pauză deloc. Antrenamentele trebuie să fie de menținere.” – Mihai Corucle
Mihai Corucle nu îşi pierde optimismul şi le transmite sportivilor de performanţă: „Să nu se resemneze. Asta este cel mai important. Să ia situația ca atare. Continuitatea în pregătire este foarte importantă. Să nu se oprească în această perioadă. Chiar dacă este greu, să rămână motivați în continuare, până vom reveni la normal. Mentalul să fie la cote cât mai înalte. Să nu facă pauză deloc. Antrenamentele trebuie să fie de menținere.”
Şi Florentina Iuşco (CN Sp Cetate Deva) poartă speranţele României la Olimpiada de la Tokyo 2021. A realizat baremul de calificare în proba de săritura în lungime şi acum trebuie să se menţină într-o formă excelentă până în 2021! În spatele acestui obiectiv plin de provocări se află şi antrenorul ei, NICU ALEXE. În aceste zile în care izolarea este primordială, Nicu Alexe ne spune că: „Legătura cu sportiva o țin doar prin telefon, având în vedere că ea stă la ţară. Fiind o sportiva senioară știe cum sa lucreze după programul dat.”
“O sportivă senioară știe cum să lucreze după programul dat” – Nicu Alexe
Întrebat fiind care sunt zonele pe care se concentrează în acest moment, ne spune că Florentina „stă din fericire la casă şi din spatele curții poate să iasă în pădure. Astfel antrenamentele se axează pe menținerea calităților motrice la un nivel ridicat fără a putea face pregătire tehnică.” Şi la acest cuplu de antrenor – sportiv cheia unei pregătiri bune este, fără îndoială, o bună comunicare: „Lucrând de 14 ani împreună am ajuns sa ne cunoaștem şi gândurile. Sperăm să ne putem relua antrenamentele normale cât mai repede”
Mărșăluind către succes!
Numele Măzăran este strâns legat de succesul în competiţiile de marş. Cum se pregătesc în condiţii de izolare sportivii obişnuiţi cu zeci de kilometri parcurşi zilnic, ne spune OCTAVIAN MĂZĂRAN, cel care are în grijă destinele sportive ale lui Narcis Mihăilă (loc 10 la Campionatul Mondial) (Club Sportiv Municipal Reşiţa), Marius Cocioran (Club Sportiv Municipal Reşiţa) şi mulţi alţi sportivi „ În această perioadă, Narcis Mihăilă și Marius Cocioran se pregătesc acasă în Reșița. Clubul Sportiv Universitatea Reșița și Universitatea Eftimie Murgu Reșița i-au dotat pe sportivi cu benzi de alergare și marș, cu biciclete sau cu aparate de forță. Deci stăm în izolare și ne pregătim. Prin diferite mijloace de comunicare online avem și sesiuni video de antrenament și așteptăm cu nerăbdare să treacă această pandemie și să putem să concurăm”.
Despre amânarea Jocurilor Olimpice, Octavian Măzăran spune că „Din punctul nostru de vedere, considerăm că această amânare a Jocurilor Olimpice este corectă, ținând cont de ceea ce se întâmplă în toată lumea în acest moment. Cum deja se știe, nu se va modifica perioada, dar se va desfășura în anul 2021. Ținând cont că în 2021 am fi avut și Campionatele Mondiale, acestea s-au amânat pentru anul 2022”. Perioada de calificare pentru Jocurile Olimpice pentru sportivii „abonaţi” la probele de marş este de 01 decembrie 2020 – 31 mai 2021 pentru 50 km marş şi 01 decembrie 2020 – 29 iunie 2021 pentru probele de 20 km marş.
“Așteptăm cu nerăbdare să treacă această pandemie și să putem să concurăm” – Octavian Măzăran
Antrenorul i-a lăsat apoi pe cei mai buni sportivi ai săi să spună cum decurge antrenamentul şi care sunt speranţele lor pentru viitor. Narcis Mihăilă: „ Ținem legătura cu antrenorul Octavian Măzăran, fiind cel care ne face programul de antrenament pentru a reuși să ne menținem în formă. Nu vrem să punem 2-3 kg pe noi. Sperăm ca peste o lună de zile va fi bine și vom putea ieși la mișcare. Mai avem șanse de calificare la Olimpiadă și sunt în continuare foarte optimist. Au fost câteva luni de pregătire și nu am reușit să dovedim ceea ce am pregătit. Încercăm să rămânem pozitivi și așteptăm momentul când vom putea concura. Ne dorim să ne îndeplinim baremul pentru a putea participa anul viitor la Jocurile Olimpice”.
Marius Cocioran: „Acasă alergăm pe bandă și facem bicicletă și pe lângă acestea facem stretching și exerciții pentru forță. Încercăm să compensăm cât mai mult lipsa antrenamentelor din aer liber și ne dorim să rămânem în formă. Având în vedere că s-a amânat Olimpiada pentru anul viitor, cred că se vor organiza multe concursuri care vor conta pentru calificare. Sunt convins că putem să ne calificăm la anul și chiar dacă nu apărea această pandemie, am fi avut șanse mari să concurăm acum pentru că eram foarte bine pregătiți. În acest moment noi eram în primii 60, deci pe locurile calificabile. Consider că această amânare a Olimpiadei este una corectă. Toți trebuie să avem șanse egale la calificare”.
Poate cel mai dificil an din cariera sportivilor de mare performanţă, 2020 va rămâne în istorie ca momentul care a redefinit lumea sportului. Sperăm ca după această pandemie toţi să revenim cât mai puternici, mai pregătiţi şi mai echilibraţi interior. Gândurile celor din Federaţia de Atletism se îndreaptă către toţi sportivii şi antrenorii şi îi felicită pentru tăria şi ingeniozitatea de care dau dovadă în aceste zile.
Autori: Cristina Vladu, Cătălina Zorojanu, Daniel Remeş