Stiri Recente

Alin Firfirică: „A fost dificil momentul în care am fost anunțați de amânarea JO. Dar nu am de gând să scap medalia!”

Cel mai bun atlet român al momentului, Alin Firfirică (24 de ani) aștepta cu sufletul la gură anul 2020. Calificat din vreme la Jocurile Olimpice de la Tokyo, sportivul de la clubul Steaua București nu concepe să nu urce pe podium la competiția supremă din Japonia. Numai că pandemia de coronavirus îi amână împlinirea acestui deziderat cu încă un an. Retras acasă, dar deloc dezarmat, Alin Firfirică, care este pregătit de antrenoarea Daniela Costian, vede totuși și o parte bună: are mai mult timp de pregătire. Și, într-un interviu exclusiv pentru site-ul oficial al Federației Române de Atletism, ne promite că în 2021 vom avea ocazia să-l aplaudăm pe podiumul de la Tokyo!

Ce face în această perioadă atletul Alin Firfirică?
Ținând cont de situația aceasta, nu pot face prea multe activități, iar acest lucru este destul de dificil pentru mine, fiind obișnuit cu un stil de viață foarte activ. Îmi petrec timpul stând în casă și încercând pe tot posibilul să îmi mențin forma sportivă prin exerciții fizice zilnice. Dormitorul meu, care acum este dotat cu greutăți, gantere și o bară olimpică, a devenit o mică sală de forță.

Cât de tare te afectează faptul că nu te poți pregăti în condiții normale și că nu poti participa la competiții?
Este frustrant faptul că au fost amânate multe concursuri importante, dar trebuie să înțelegem că acest lucru a fost făcut pentru binele nostru. Este un an dificil, dar cu multă rabdare vom trece peste. Până la urmă cel mai important este să rămânem sănătoși.

Cum privești amânarea JO de la Tokyo pentru 2021?
A fost foarte dificil momentul în care am fost anunțați de amânarea Jocurilor Olimpice. Sunt foarte bine pregătit, baremul îl aveam deja îndeplinit, însă acum, în situația dată, nu pot decât să mă antrenez în continuare și să ajung la ora concursului de la Tokyo într-o formă și mai bună.

Care este cea mai mare dorință a ta pentru acest an?
Nu pot să îmi doresc decât ca totul să redevină la normal, să reușim să trecem peste această încercare grea. Sunt convins că după această perioadă vom ști să apreciem cu adevărat și lucrurile mărunte, simple, cărora nu le dădeam importanță înainte.

Dar cea mai mare temere?
Am o oarecare temere în prezent pentru că viața ne este pusă în pericol. Nu e bine că nu mă pot pregăti la capacitate maximă, nu e bine că au fost anulate sau amânate multe concursuri, dar acum toate acestea trect pe locul doi.

Obiectivul de a cuceri o medalie la JO mai rămâne realizabil în 2021?
În 2016 mi-am făcut baremul pentru Jocurile Olimpice la două zile după închiderea perioadei permise, iar în 2020 m-am calificat, dar Jocurile Olimpice au fost amânate. După toate aceste lucruri, vă dați seama cât sunt de motivat, iar în momentul în care se va da startul concursului, anul viitor, nu am de gând sa scap medalia promisă.