Stiri Recente

ABAF devine mai puternic

În acest weekend, 16-17 februarie 2019, a avut loc la Istanbul congresul extraordinar ABAF (Association of the Balkan Athletic and Friends) la care au fost prezenţi toţi preşedinţii federaţiilor membre.

Cu această ocazie, cele 19 ţări membre ABAF au urat bun venit celui de-al 20-lea membru cu drepturi depline: Azerbaidjan.
Cele trei puncte principale pe ordinea de zi a congresului au fost :
1. Aprobarea intrării cu drepturi depline a celui de-al 20-lea membru al ABAF ( Azerbaidjan )
2. Modificarea regulamentului de participare la campionatele balcanice de atletism, în ceea ce priveşte numărul de sportivi participanţi prin modificarea cotelor de participare pentru fiecare ţară.
3. Aprobarea modificărilor calendarului competiţional 2019

Ca şi la ultimele întâlniri ABAF, congresul s-a bucurat de prezenţa preşedintelui EAA – Sven Hansen, care a subliniat din nou importanţa pe care ABAF o deţine în dezvoltarea atletismului la nivel european. ABAF reprezintă o structură regională puternică, cu un număr mare de campionate acoperind competiţiile de sală, pe pistă, de alergare montană , marș, ștafete şi mai nou 10K. Pentru diversificarea şi stabilirea unui calendar competiţional complet, se ia în considerare şi organizarea unor viitoare campionate balcanice de ultramaraton.

România este una dintre cele mai vechi membre ale Asociaţiei Balcanice de Atletism, fiind prezentă în consiliul executiv al ABAF prin preşedintele Federaţiei Române de Atletism, Florin Florea. În această calitate, România desfăşoară o serie de demersuri pentru organizarea congresului ABAF în România în anul 2020 şi pentru organizarea campionatului balcanic de seniori în decursul aceluiaşi an. Această competiţie a devenit una dintre cele mai puternice întreceri atletice continentale, valoarea sa fiind influenţată puternic prin participarea echipei Ucrainei (singura echipa din ABAF de Superligă europeană) şi prin ridicarea numărului de echipe participante la 20 (prin prezenţa echipei Azerbaidjan-ului, nou membru ABAF).

Vă reamintim că ABAF (Association of the Balkan Athletic and Friends) este cea mai veche organizaţie de atletism din Europa. Primele jocuri balcanice au fost organizate în 1929, cu patru ţări aliniate la start: Grecia, Bulgaria, România şi Iugoslavia.